VABALOG

Kas Soome suudab konkurentsis püsida?

NewsRoom Finland vahendab kahte uudist, mis panevad kahtlema Soome jätkuvas konkurentsivõimelisuses ja suutlikkuses olemas olevat positsiooni säilitada, kui midagi varsti muutuma ei hakka.

Oma uuringu ja analüüsi on läbiviinud International Institute for Management Development. NewsRoom Finland vahendab:

Switzerland’s International Institute for Management Development (IMD) on Wednesday ranked Finland tenth in its annual competitiveness survey, down from sixth a year ago.

IMD’s table is topped by the United States, followed by Hong Kong and Singapore.

TOP 20 tabelist (PDF) võib veel näha, et Rootsi on suutnud positsiooni säilitada ja Eesti on jõudnud 26-lt kohalt 20-le. Üpris muljet avaldav seltskond igal juhul. Kellel huvi (ja raha) võiks lähemalt tutvuda World Competitivness Yearbook 2006-ga.

Suht sarnaseid tulemusi võib leida ka kahest teisest uurimusest:

A more recent study on research and development spending carried out by the UN Conference on Trade and Development (Unctad) suggests, according to Mr Herlin, that Finland does not even rank among the top 30 countries.

Mr Herlin also quoted a Deutsche Bank survey as saying that Finland’s ranking in terms of growth potential was similar to the rating given by Unctad.

“Finland does not appear to be able to procure new research and investment for its area. According to Statistics Finland, the volume of new investment has not only fallen markedly, but investment has mostly focused on maintenance investment at the expense of growth of production capacity,” Mr Herlin said.

Mr Herlin added that Statistics produced by the Organisation of Economic Cooperation and Development (OSCE) indicated that Finland had already fallen behind the eurozone average in terms of investments.

Ma proovisin UNCTAD’i uurimust leida, kuid nende koduleheküljel pole see igal juhul avaldamist leidnud. Artikkel, kus tsitaat pärineb, on lühike ja ei maini ka kummagi uurimuse täisnime, mis teeb igasuguse otsingu üpris keeruliseks. Sellepärast on ka midagi täpsemat nende kahe uuringu kohta öelda keeruline.

Deutsche Bank Research leheküljelt leidsin küll ühe majanduse avatuse uuringu Opening Economies Succeed (PDF), kus on ka projektsioonid aastani 2020, kuid nagu iga projektsiooniga, ei tasu ka neid eriti tõsiselt võtta. Samas Soome võib sealt leida 23 kuni 26-lt kohalt 30’st OECD riigist.

Samas ei tundu see olevat uurimus, millele uudises viidati.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga