VABALOG

Kuidas erasektor tervishoiuga tegeleb

Hiljuti ilmus New York Times’is artikkel, mille laadseid sooviks rohkem näha, sest see võiks oluliselt avardada inimeste mõttemaailma sellest, mida on võimalik pakkuda erasektoril:

Frustrated by runaway health costs, the nation’s largest employers are moving rapidly to open more primary care medical centers in their offices and factories as a way to offer convenient service and free or low-cost health care.

Within the last two years, companies including Toyota, Sprint Nextel, Florida Power and Light, Credit Suisse and Pepsi Bottling Group have opened or expanded on-site clinics.

Kas midagi taolist oleks võimalik teha väiksemas mastaabis, mis oleks sobiv Eestile? Küsimus tundub olevat pigem ajendite paika saamises kui mingis põhimõttelises erinevuses. Kui tervisekindlustus hoida isikupõhisena, millest ainult viiendik läheks solidaarsusfondi, siis oleks nii tööandjate kui töötajate huvides raha suunata sinna, kus sellest kõige rohkem kasu on. Või kuidas?

Siis jääks ehk mõned huvitavamad ja jultunumad streigi ähvardused olemata, sest inimestel oleks alternatiive. Jääks ära olukord, kus 20% palgatõusu on vähe!


Categorised as: ...


4 kommentaari

 1. paul ütleb:

  Juba ammu oleks tulnud teha muudatusi:
  1. Üle minna põhiliselt isikupõhisele tervisekindlustusele, kus kindlustatul on otsene materiaalne huvi oma tervist hoida.
  2. Tõsta meditsiinisüsteemi efektiivsust, andes meditsiiniasutuste juhtimise professionaalsetele juhtidele/manageridele -peaarst ei peaks tegelema juhtimise ja majandusküsimustega.

 2. Eke ütleb:

  Maailma kõige põhjakäinumast tervishoiusüsteemist (mida tõestab ka viidatud artikkel) pole kellelgi midagi õppida. Ei soovita ka Eestil.

 3. Mart ütleb:

  Kuule Paul, oled Sa ikka päris kindel, et meditsiinisüsteem on ebaefektiivne? Mis need perearstid kogu aeg ette jäävad. Perearstide juurde on järjekorrad minimaalsed. Kui perearstidele uuesti mingid majanduspulgad juurde suruda, kas siis tekib raha juurde ja pereaarst hakkab Sinu korteri ukse taga ootama, et millal Sul nohu tuleb? Probleem on ikkagi selles, et kui perearst saadab Sind mõne spetsialisti juurde, tuleb Sul kolm aastat järjekorras olla. Spetsialistid ei tegele majandusküsimustega ise. Neil on kliinikumid ja majanduspulgad, haigekassal pole lihtsalt raha, et piisavalt tööd tellida.

 4. Priit ütleb:

  Jüri, selline süsteem juba oli meil enne 1991 aastat – lisaks meditsiinikabinetile oli igal üleliidulise tähtsusega suurettevõttel ka oma autobaas, sanatoorium, kolhoos kartulite ja muude juurikate tarbeks, bensiinijaam, ilusalong ja muu vajalik.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga