VABALOG

Mis asi on liiklusfolkloor?

Hiljuti sattusin kuulma ühe autojuhi lugu sellest, kuidas ta oleks ühe teise autojuhi hoolimatuse/ükskõiksuse tõttu peaaegu surma saanud.

Nimelt soovis tema teha vasakpööret peateele natuke kaugemal suuremast ristmikust, kuid ta ei saanud enne pööret sooritada kui peatee liiklus järjekordse punase tulega peatub. Lõpuks punane tuli süttis ja ta hakkas välja sõitma, kui järsku kihutas umbes 120km/h tema eest läbi mingi punane auto – läbi punase tule täiesti üks kõikselt. Nagu isegi arvata võite järgnesid loole vandumine, kahtlused ükskõikselt tegutsenud autojuhi vaimses võimekuses ja tema vanemate kuulumisest imetajate sekka.

Tõenäoliselt ei ole taolised lood ühelegi autojuhile võõrad. Olen isegi sarnaseid lugusid jutustanud ja sarnaselt neid lugusid ka lõpetanud, kuid siiani pole pikemalt mõelnud sellele kui palju taolisi lugusid autojuhid üksteisele räägivad.

Lood, mida autojuhid üksteisele räägivad, on enamasti päris kindla struktuuriga ja sisaldavad kohustuslike elemente, millel on ühelt poolt hariv/hoiatav funktsioon ja teiselt poole sotsialiseerumist ja ühtsustunnet tugevdav funktsioon. Seega liiklusfolkloor.

Kirja neid lugusid minu teada keegi pole pannud, sest enamus neist on üpris lihtsad ja rajanevad mõne üldlevinud käitumisnorme/reegleid rikkunud inimese vastutustundetu tegevuse kireval ja emotsionaalsel kirjeldusel.

Huvitav oleks teada, kui levinud on taoliste lugude jutustamine? Äkki olen ma lihtsalt sattunud väikese grupi inimeste sekka, kes neid lugusid üks-teisele jutustavad? Ma kahtlustan, et nii “bemmimehed” kui “rullnokad” on esimest korda mainimist leidnud just liiklusfolklooris, kuid kui suurt (kas üldse!) mõju avaldab liiklusfolkloor kultuurile laiemalt?

Kas mul jäi mõni oluline osa liiklusfolkloorist märkimatta? Kui jah, siis kommentaarid on alati avatud!


Categorised as: Määratlemata


2 kommentaari

  1. Ennww ütleb:

    Mainiks veel lisaks, et üsna oluline osa liiklusfolkloorist on see, kuidas autojuht tänu oma heale juhitmisoskusele ja/või õnnele raskest olukorrast pääsenud.
    Siia kuulub näiteks lugu mehest, kes sõitist teisest autost mööda, kaotsas juhitavuse, käis põllul ära ja edukalt teele tagasi saades sõitis samast autost kohe uuesti mööda. ja siis hiljem kohtus selle auto juhiga mingil üritusel, kus talle räägiti, et kohtus tee peal selliga, kes temast poole km jooksul kaks korda mööda sõitis…

  2. Jüri Saar ütleb:

    Just, loo jutustaja paistab enamasti silma sellega, kuidas TEMA oskused päeva ja võib-olla isegi elu päästsid ja see teine juht…vot see on pätt 😛

    Aga lugu ise on hea.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga