VABALOG

Fotod, mis inspireerivad, jahmatavad, üllatavad ja valgustavad

undivided
Patricia Piccini skulptuur
“Undivided” seeriast Nature’s Little Helpers
(Allikas: Patricia Piccini

Kuidas võiks välja näha mingi konkreetse funktsiooni täitmiseks läbi geenimanipulatsiooni loodud olendid? Vähemalt ühte skulptorit on küsimus piisavalt inspireerinud, et proovid sellele küsimusele läbi enda loomingu vastata:

The sculptures present a series of quite considered propositions for helper species while photographs play out the possibility of the ‘success’ of such an idea. With the sculptures, I have been able to present my creature ideas in a fashion that is direct and strangely believable. People are fascinated by the tiny details, the moles and wrinkles, which almost forces them to accept the possibility of their existing. I also deliberately steer clear of too much sci-fi or horror in my creatures. They stay rooted in the possibilities of real animals. These creatures are almost too easy to accept  the real animal world is just as weird anyway.

Patricia kodulehelt võib leida ka muud huvitavat, kus sarnaste kontseptsioonidega mängitud nagu The Long AwaitedWe Are Family ja veider lühifilm nimega The Gathering.

*   *   *

slug
Elysia chlorotica, umbes 3 cm pikkune päikesejõul toimiv meritigu
(Allikas: New Scientist)

Loomulikult ei pea inimesed kõiki veidrusi ise välja mõtlema. Evolutsioon on samuti andnud arvestatava panuse meid ümbritseva maailma kummalisusesse. Vahel tundub loodus meid üllatavat olenditega, kes näivad pärinevat ulmekirjandusest. Näiteks meritigu, mis “varastab” söödud vetikatelt geene, et need integreerida enda organismi ja siis elatuda fotosünteesist:

It’s the ultimate form of solar power: eat a plant, become photosynthetic. Now researchers have found how one animal does just that.  Elysia chlorotica is a lurid green sea slug, with a gelatinous leaf-shaped body, that lives along the Atlantic seaboard of the US. What sets it apart from most other sea slugs is its ability to run on solar power.

*   *   *

ww1
 Sakslased Hartmannsweilerkopfis, Vosge mäestikus
(Allikas: Der Spiegel)

Enamusele meist on Esimene maailmasõda hallikas või punakas-pruun ja seda eelkõige piltide ning filmilõikude tõttu, mis peaaegu kunagi mingit värvi ei sisaldanud. Värvifotosid suudeti teha aga juba enne 19. sajandi lõppu – protsess oli lihtsalt keeruline ja vajas korraliku jäädvustuse saamiseks subjekti liikumatust. Der Spiegel avaldas mõni aeg tagas mõned Hans Hildenbrandi värvifotod sakslastest Esimeses maailmasõjas. Piltide tausta avava artikli leiab siit ja valiku päris jõhkraid must-valgeid pilte aga siit.

*   *   *

38
Jeff Bridges’i foto Jon Faveraust Iron Monger’i filmimist planeerimas.
(Allikas: Jeff Bridges

Jeff Bridges paistis kõige paremini sellel suvel silma Iron Man’is, kuid professionaalse näitlemise kõrval on mehel ka hobisid. Üks neist on panoraamfotograafia. Igale suuremale filmile omaste pauside ajal otsustas Bridges kaameratagust maailma tema lihtsuses ja inimkülluses enda Widelux kaameraga jäädvustada. Tulemuseks on tagasihoidlik, kuid siiski huvitav kogumik koos Bridges’i kommentaaridega

*   *   *

mars
Foto päikeseloojangust Marsil
(Allikas: National Geographic

National Geographic avaldas hiljuti fotogalerii Marsist, kust võib leida hämmastavalt ilusaid vaateid meie naaberplaneedist. Galerii ei ole suur ja mitmed pildid on juba varem kuskilt läbi käinud, ent siiski on minu lemmikplaneet suuteline üllatama enda iluga. Piltide juurde käib muu hulgas ka John Updike’i artikkel.

*   *   *

majad
Poolas, Soboti linnas, asuv “Kõvermaja”, mis inspireeritud Poola ja Rootsi kunstnike loomingust
(Allikas:
Village of Joy

Hoonedi on igasuguseid ja mida imelikemates vormides. Kui imelikesse vormidesse suudab inimfantaasia aga hooneid näha selgub tõenäoliselt alles pärast 50 maailma veidrama hoone piltidega tutvumist. Seal on nii ilusaid, võluvaid, kentsakaid kui ka naljakaid hooneid. Hämmastav tegelikult, kuid kahjuks Eestis sama hästi kui välistatud.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga