VABALOG

Tour de France 2009 – enne kui on hilja

Otsustasin sellele aastal lõpuks jälgida Tour de France’i algusest lõpuni kuna võistlus tõotas tulla üks huvitavamaid pärast Lance Armstrongi kolm aastat kestnud võistluspausi. Kuna praegu käib juba tuuri viimane nädal, siis olen selle postitusega vist natuke hiljaks jäänud, kuid üht-teist Tour de France’iga seotut väärib siiski viitmaist.

Chrash Course – tõenäoliselt ei ütle rattaspordist vähem huvitatud inimestele Christian Vande Velde nimi suurt midagi, kuid tegu on siiski kogenud ratturiga, kes on juba aastaid olnud üks potentsiaalne tuuri võitja, kuid ühel või teisel põhjusel pidanud selle helge unistuse pidevalt kaugemale tulevikku suunama. See aasta pidi tulema tema parim, kuid vaid mõned kuud enne aasta kõige olulisemat võistlust mees kukkus Itaalias nii, et paljud kahtlesid tema naasemises rattasadulasse.

Enne Tour de France’i viimase faasi algust oli aga Vande Velde esikümnes, kuidas ta haiglavoodist mõne kuuga rattasadulasse jälle jõudis on üllatavaltki huvitav ja inspireeriv lugu. Vande Velde kirjutab ka New York Times’i jaoks selle aastasest sõidust. Parim viide nendele postitustele on New York Times’i otsingutulemused.

Pack mentality – mõne aasta tagune artikkel Tour de France’ist, mis pole aastatega enda väärtust kaotanud. Lisaks lõbusatele lugudele “hädapausidest” võib artiklist leida ka mitmekülgse selgituse ratturite grupidünaamikat (kokkulepped, mitteametlikud reeglid, tehingud ja loomulikult kättemaksud!), mis teeb kindlasti ka selle aastase Tour de France’i jälgimise huvitavamaks ja mõistetavamaks.

Üks kasulikumaid lehekülg on Wired’i wiki Follow the Tour de France Online, kuhu kogutud viiteid uudiseid edastavatele lehekülgedele kui ka video ja audio materjalile. Loomulikult ei puudu ka viited Tour de France’i võhikutele, mis olid vähemalt minule abiks.

Selle aasta teeb aga (vist?) eriliseks see, kui paljud ratturid ja meeskonnad kasutavad twitterit enda poolehoidjate kursis hoidmiseks. Lance Armstrongi oma on üks asjalikumaid, sest näiteks Levi Leipheimer’i loobumisest andis just tema maailmale kõige esimesena teada.

Igal juhul on võistlus huvitav ja väärib jälgimist nende seas, kellele teema vähegi huvi pakub.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga