VABALOG

Huvitavat lugemist nädalavahetuseks

Loodetavasti õnnestub järgmisest nädalast jälle regulaarsemalt kirjutada, kuid enne kui juuni algab mõned huvitavamad artiklid, mis viimasel ajal on piisavalt meeldejäävad või olulised olnud, et teistega jagad.

New Documents Reveal Truth on NATO’s ‘Most Damaging’ Spy – Der Spiegel heidab pilgu Herman Simmi tegevusele ja tegevuse tagajärgedele. Põhjalik artikkel annab hea ülevaate sellest, kuidas tajuvad sakslased Simmi reeturlikkust ja millised on hilisemad hoiakud NATO laienemise suhtes. Kes lugenud pikemaid artikleid Simmist eesti keeles ei leia artiklist just palju uut, kuid sakslaste juttu lugedes jääb mulje, et Simmi tegevus oli märksa kahjulikum kui enamus eestlasi kahtlustada oskab.

*   *   *

Desperately Seeking Cures – kahetsusväärselt paljudele inimestele (sh meditsiinitöötajatel ja tervishoiuekspertidel) pole erilist ettekujutust sellest, kuidas ja millistel tingimustel jõuavad lubavad avastused lõpuks ravimite faasi. Sobimatud ajendid, tsentraliseeritud lähenemine ja regulatiivsed piirangud on kõik takistused, mis vähendavad turule jõudvate potentsiaalselt elusid päästvate ravimite nimekirja ja nende takistuste arv kipub ajaga ainult suurenema. Siia juurde sobib suurepäraselt Malcom Cladwell’i hiljuti New Yorker’is ilmunud artikkel The Treatment, mis peatub vähiravimite väljatöötamise probleemidel.

*   *   *

Cass Sunstein Wants to Nudge Us – libertaarse paternalismi eestkõnelejana on Cass Sunstein pälvinud ka Barack Obama tähelepanu, kes on mehele leidnud koha Washingtoni bürokraatiamasinavärgis. New York Times magazine heidab pilgu mehe mõttemaailmale ja kavatsustele. Ilmselgelt pole paljude soov inimtegevuse detaile reguleerida kuhugi kadunud samas kui õigustused ja argumendid on muutumas nüansirikkamaks ning teadlikus nendest tuleb kõigile debati osapooltele ainult kasuks. Siia juurde sobib aprilli Cato Unbound, mis käsitles samuti “uue paternalismiga” seonduvaid küsimusi, kus Sunstein lähenemise probleemid ja puudused leiavad märksa rohkem tähelepanu.

*   *   *

When It Comes To Television Content, Affiliate Fees Make The World Go ‘Round – kes meist ei sooviks tasuta vaadata saadet, seriaali või filmi, mis parajasti huvi pakub. Internet on loonud selleks kõik eeldused, kuid sisu tootjad ei ole kiirustanud nende kasutusele võtmisega. Peamiseks põhjuseks on mõistagi raha. Bill Gurely annab pikemas analüütilises postituse hea ülevaate sellest, kuidas USA sisutootjad raha teenivad ning kuidas see kujundab veebist saadava valiku hinda ja võimalusi. Valgustav.

*   *   *

Come Party with Lady Gaga – kuna Lady Gaga muusika ei taha minuga hästi haakuda, siis ei ole talle ka eriti tähelepanu pööranud, kuid hiljuti Times’is ilmunud artikkel annab lauljast ja tema kohast kirjus meelelahutusmaailmas üpris huvitav ülevaate. Pühendunud enda austajatele, intelligentselt kohusetundlik, ükskõikne meedia pretensioonikuse suhtes ja natuke morbiidne on vaid mõned mõtted, mis jäävad pärast artikli lugemist pähe kummitama. Kui artikkel pakub huvi, siis sobib kõrvale Grant McCracken’i Transformations: Identity Construction in Contemporary Culture.

*   *   *

Hot as Hell: Firefighting foam heats up coal fire debate in Centralia – mul polnud vähimatki aimu, et USA’s on mõned söekaevandused vaikselt põlenud juba peaaegu pool sajandit. Täiesti üllatav oli aga tõsiasi, et ainuüksi USA’s on taolisi vaikselt hõõguvaid maa-aluseid põlenguid sadu ja neid on koos India ja Hiina sarnaste põlengutega kokku tuhandeid. Mõistagi ei ole ka tagajärjed tühised:

China alone loses between 100 million and 200 million tons of coal each year to mine fires, as much as 20 percent of their annual production, according to the International Institute for Geo-Information Science and Earth Observation, based in Enschede, Netherlands. The Institute estimates that carbon dioxide emissions from these fires are as high as 1.1 billion metric tons, more than the total carbon dioxide emissions from automobiles in the United States. Second to China is India, where 10 million tons of coal burns annually in mine fires, contributing a further 51 million metric tons of carbon dioxide to the atmosphere.

Õnneks on ühe ettevõtte poolt väljatöötatud tulekustutusvaht, mille hõõguvatesse söesoontesse pumpamine on osutunud üllatavaltki edukaks (ja odavaks) viisik põlengutega võidelda. Jääb üle loota, et esimestele eksperimentidele järgnevad peatselt suuremad õnnestumised USA’s, Hiinas ja Indias.

*   *   *

Why Do Intellectuals Oppose Capitalism? – enam kui kümmekond aastat tagasi ilmunud Robert Nozick’u artikkel on sama tabav praegu kui esmase ilmumise ajal. Nozick on paljuski tuntud enda küsitleva ja uuriva lähenemise tõttu, mille käigus käiakse välja hulgaliselt hüpoteese, kust lugeja saab ise järeldusi teha. Samas ei häbene Nozick seostada enda essees haridus- ja koolisüsteemi mõju vastasseisuga turumajandusele. Siia juurde sobib ka hiljuti Päevalehes ilmunud intervjuu Mihhail Lotmaniga, kes peatub samuti küsimusel, miks parempoolseid intellektuaale on vähe.

*   *   *

How to Save the News – paberajalehtede hääbumine tundub 21. sajandi esimese kümnendi lõpus vältimatu, kuid see ei pea veel tähendama lõppu uudistetööstusele. The Atlantic heidab pikemas artiklis pilgu Google’i plaanidele ja kavatsustele, mis on esialgsest vastandumisest ja konfliktidest jõudnud arusaamani, et uurivajakirjanduse on väärtuslik ja selle kadumine ei ole kellegi huvides. Artiklist jääb mulje, et kvaliteetajakirjanduse suurimaks toetajaks võib lähiaastatel kujuneda Google, kes aitab kõiki neid, kes soovivad aidatuks saada.

*   *   *

Inner Workings of Global Encyclopedia ‘Better than a Soap Opera’ – kuna kasutan Wikipediat pea igapäevaselt ja Vabalogis ilmub lausa regulaarne postituste seeria, mis viitab ainult Wikipedia artiklitele, siis pakkus huvi Der Spiegelis hiljuti ilmunud lugu Wikipedia artiklite loomisest ja täiendamisest. Kirev seltskond, vastandlikud huvid ja erinevad lähenemised, kus kellelgi lõpliku sõnaõigust ei ole, on alati andnud materjali huvitavateks artikliteks.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga