VABALOG

Huvitavaid artikleid sügisese vihmasabina vahele

Big Data on Campus – kõrgharidus ei ole ole odav ja kõrgharidust pakkuvatelt õppeasutustelt oodatakse järjest rohkem nominaalõppeajaga lõpetavaid tudengeid, kelle akadeemilised valikud ja tulemused vastavad nende võimetele. Marc Parry kirjutab New York Times’is, kuidas infotehnoloogilised lahendused võimaldavad suunata tudengite valikuid, anda neile individuaalset tagasisidet õppeprotsessi käigus või paremini integreeruda kooli sotsiaalellu. Kõigi lahenduste tagant paistab aga välja pidev jälgimine ja üksikasjaliku teabe kogumine, mille põhjalt erinevad algoritmid tõenäosusi välja peilivad. Pikk artikkel, kuid hea ülevaade sellest, mis suunas kõrgkoolid liiguvad.

 *   *   *

Cyborg America: inside the strange new world of basement body hackers – Ben Popper kirjeldab pikemas artiklis inimesi, kes ei soovi piirduda tehnoloogia kasutamisega vaid soovivad seda enda kehadesse integreerida. Tegu ei ole aga lõpmatut eelarvet ja korporatsioonide toetust omava seltskonnaga vaid ekstsentriliste harrastajatega, kellest mitmed on lausa töötud. Uudishimu ja vajadus katsetada tõukab osasid biohäkkereid võtma riske, millega enamus meist ei nõustuks, kuid nende teerajajate motiivide ja eksperimentide mõistmine ütleb üht-teist ka inimesena elamise kohta 21. sajandi alguses. Kellel pikema artikli lugemiseks aega pole, siis artikli juurest võib leida ka hästi tehtud lühidoki.

 *   *   *

The Next Panic – Simon Johnson ja Peter Boone lohutavad Atlantic’u vahendusel kõiki neid, kes arvasid, et Euroopa võlakriisiga on nüüd enam-vähem ühel pool tõdemusega, et kriisile annab peatselt uue hoo mitte niivõrd eurooplaste tegevusetus kui jaapanlaste paljuski sarnased probleemid. Võtmeküsimuseks saab Jaapani demograafiline positsioon koos jaapanlaste eelistusega osta oma riigi võlakirju, mis väheste kasvuperspektiivide varjus enda väärtuse järjekordse usalduskriisiga kaotavad. Vanemad jaapanlased võivad enda säästudega hüvasti jätta samas kui ülejäänud maailm näeb, kuidas taolised probleemid läbi inflatsiooni lahendatakse ja mis on taolise lähenemise tagajärjed.

 *   *   *

The ‘chemputer’ that could print out any drug – mõni aeg tagasi ilmus Guardian’is Tim Adams’i artikkel võimalusest juba lähitulevikus näha 3D printereid, mis suudavad erinevaid keemilisi ühendeid kombineerides printida algainetest ravimeid: tõmbad veebist retsepti (kellelt? palju maksab? aga piraatlus?), vajutad “print” ja tablett või paar ibuprofeeni pudeneb masinast välja. Ilmselt tuleb oma ravimiprinteri ostmisega veel kümmekond aastat oodata, kuid kui juriidilised ja praktilised takistused, mis ei ole sugugi väiksed, saavad lahendatud, siis võib tegu olla ootamatult olulise seadmega. Huvitav, mis saaks taolisel juhul narkokaubandusest?

 *   *   *

Inside the Surprisingly Lucrative World of Cardboard Theft – kui Tallinna tänavapildis võib igapäevaselt kohata inimesi, kes kaaskodanike poolt hüljatud pakendid (enamasti pudelid ja purgid) kokku koguvad ning kogumispunktidesse toimetavad, siis USA’s on üllatavaltki tulusaks äriks kujunenud papi taaskasutusse toimetamine nagu kirjutab John Metcalfe Atlantic’u jaoks. Eelkõige tuleb juttu New Yorgist, kuid  mõtlemapanev on ka tõsiasi, et Hiina kõige rikkaimat naist (varasid nii 5.6 miljardi dollari väärtuses) tuntakse ka “papi kuninganna”. Papp ei ole just kõige seksikam toode maailmas ja tundub, et Eestis ei ole veel keegi papi kogumise kasumlikkusest ärimudelit välja pigistanud.

 *   *   *

The Facebook Fallacy –  Michael Wolff kirjutas juuni alguses sellest, miks ta näeb Facebooki tuleviku tumedamates toonides ja miks ta on skeptiline Facebooki suutlikkuses vähegi pikema aja jooksul kasumlikult tegutseda. Wolffi jutt taandub paljuski tõdemusele, et Facebooki sissetulekust pärineb enamus kõige lihtlabasemast reklaami müügist, mis eeldab pidevalt kasvavat keskkonna kasutajate arvu. Miski ei saa aga kasvad lõpmatuseni ja krahhi nägemiseks on mitmeid põhjuseid.

 *   *   *

No Evidence of Disease – lugu vähki haigestumisest ja uute sõpradega koos paranemise raske tee ette võtmisest, mille kulminatsiooniks on vägagi üllatavad avastused ning haigused, mida keegi ei osanud alguses aimatagi. Õpetlikult üllatav.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga