VABALOG

"The government has collapsed. Now, which movie do you want to go see tomorrow?"

Lugedes päevast päeva inglise keelseid blog, ajalehti, ajakirju ja raamatuid tekib vahel tunne, et eladki anglosfääri kultuuriruumis…interneti ameeriklane, kes juhuslikult teab üllatavalt palju Eestist ja isegi kõneleb seda haruldast keelt.

Mulle tundub, et eestlastel pole enam valitsustülidest teine teisele midagi öelda, mida kibestunud naaber, teise ilma läinud onu või tädi Maali pole juba öelnud. Seega tuleb leida mitte-eestlasi, kes üritavad vähese info põhjal – mis meil toimuvast välismaailma jõuab – mingeid järeldusi teha. Eugen Volokh, üks tuntumaid juurablogijaid, täheldab:

“The Government Has Collapsed” can have very different meanings. The goal of many emerging parliamentary democracies, I think, is for citizens to be able to say “The government has collapsed. Now, which movie do you want to go see tomorrow?,” rather than “The government has collapsed; what street are the tanks coming down?” (or even “The government has collapsed; those 100,000 protesters on the main square did a great job”).

I much hope that the Estonian government’s collapse is of the (say) modern Western European variety.

Tõesti, eestlased pole iseseisvust just kaua nautida saanud, kuid valitsuse vahetused lähevad päris sujuvalt, ilma mingite suuremate intsidentideta – nagu kino. Tundub, et institutsioonid on meil oma hoogu sisse saamas ning mõned vintsutused tulevad ehk pikemas perspektiivis isegi kasuks.

Harjumatu on aga lugeda, et ameeriklase jaoks on Eesti samas kategoorias Ukraina või Kõrgõstani või Gruusiaga. Naljakas, samas palju ma tean Tonga või Tuvalu poliitilisest olukorrast?

Mis info põhjal nad aga enda järeldusi teevad?

Õnnestus leida vähemalt kaks inglise keelset blogi väljaspoolt Eestit: ninme, mille kirjutaja näib olevat omamoodi Balti-fänn ja Eesti teemaliste uudiste kollektsionäär ning Publius Pundit (mille Eesti teemalisele nupule viitas isegi Instapundit), kus on natuke rohkem analüüsi ja viiteid. Eestlastest lugejatele pakuvad tõenäoliselt ka postitusele järgnevad kommentaarid huvi:

One thing I’d like to see the Estonian government address; when on earth, if ever, they’re going to pay off bonds they issued in 1927 (due 1967) and which went into default in 1940, when the Russians conquered the country.

It seems odd the government has been able to pay off these bonds (the principal amount is small) for 14 years, but hasn’t done so.

Eeeee, no jah…?…!

Kui Eestis midagi tähtsamat juhtub, siis ajab ka BalticBlog ennast üles. Nii ka seekord.

Üldine mulje loetust on hea ja Eesti mainega näib vähemalt blogilugejate seas kõik korras olevat. Ehk on väiksest kriisist ja kohalike suutlikkusest seda rahumeelselt lahendad isegi mingit kasu – väike PR manööver kui välisministeerium ennast kuidagi kokku suudaks võtta.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga