VABALOG

Nobeli preemia majandusteaduses: Aumann ja Schelling

Seekordne Nobeli memoriaalpreemia läks mänguteooria arendamise eest Robert Aumannile ja Thomas Schellingile…oeh…kõige lihtsam oleks vist öelda läbirääkimiste majandusteoreetilise käsitluse eest.

Kokkuvõtlik PDF Nobeli preemia kodulehelt.

Viimastel aastatel on Nobelid majandusteaduses läinud üpris tehnilist lähenemist kasutavatele majandusteadlastele, mis teeb Schellingi, kes on tuntud paljuski just liigse matemaatilisuse vältimise ja illustreerivate näidete tõttu, eriti meeldivaks…vähemalt minule.

Schellingi uurimuste tulemused omavad palju praktilist rakendust ka äris. Minu jaoks oli näiteks huvitav, et osasid Schellingi täheldusi olen ka ise praktikas kasutanud neist tegelikult eriti midagi teadmata EBS’is Intopia käigus. Mõned teised just konfliktide lahendamisega seotud küsimused tunduvad tagantjärgi mõnevõrra selgemad.

Intervjuu Thomas Schellingiga
(PDF). Mõne leheküljeline, ülevaatlik ja loetav. Käsitleb Schellingi tähtsamaid saavutusi, mõndasid ajakohaseid probleeme ja natuke tema akadeemilist karjääri.

Intervjuu Robert Aumanniga (PDF). Pikema poolne leiab käsitlust nii Aumanni akadeemiline karjäär (kuni lk 20) religiooni, jumala käsitlus koos ratsionaalsusega ja Talmudi tõlgendamisega (lk 20 – 28) biograafiline tagataust sealhulgas Aumanni mõtted – kokku umbes 60 lehekülge!!!

Ja loomulikult Cowen ja Tabarrok alati informatiivsest Marginal Revolution’ist on selle aja jooksul, mis mina Aumanni intervjuud lugesin jõudnud, postitada rohkem kui mina terve nädalaga. Soovitan soojalt, mehed on konkreetsed ja põhjalikud.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga