VABALOG

Eiki Nestor võrdleb Eestit enda fantaasia Taaniga

Tänases Päevalehes ilmub/ilmus Eiki Nestori arvamuslugu Welcome to Denmark! Mõned “problemaatilised” lõigud:

Esiteks, Taanis on soliidsed tööandjate ühingud ja tugevad ametiühingud. Tänu sellele reguleerivad taanlase tööelu pigem kollektiivlepingud kui seadused. See on tõesti mõistlik paindlikkus. Seejuures on ka koondamishüvised Taani kollektiivlepingutes töötajatele soodsamad kui Eestis seadustega sätestatu. Leppemehhanism võimaldab kiiresti reageerida igale muutusele majanduses sel viisil, et nii tööandjad kui ka töötajad sellest võidavad või mõlemad raskel hetkel võimalikult vähe kaotavad.

Mis toimub väljaspoolt Eiki Nestori fantaasia maailma? Alates 2001. aastast, mil Taanis on võimul liberaalne/konservatiivne(!) valitsus, on tendents ametiühingute võimu ja mõju vähendamisele ja tööturu liberaliseerimise suunas. 2001. aasta valitsuse platvormist:

As soon as possible, the Government will set up a committee for the purpose of ensuring that membership of a specific trade union or other association will not be a prerequisite for exercising a trade or profession – neither for employees nor enterprises.

Ja siis loomulikult peab sotsiaaldemokraat nagu kord ja kohus maksualandusi nüpeldama:

Kolmandaks, Taani valija on juba nii kaua demokraatia ja turumajanduse tingimustes elanud, et mitte ühelgi parteil ei õnnestu teda valimispäeval valija enda st maksumaksja rahaga ära osta. Taani valija ei hääleta maksude langetamise poolt, sest ta teab, et jääb seetõttu ilma nii mitmestki hüvest või avalikust teenusest. Taani valija teab, et majandust ei arendata mitte majanduse pärast, vaid inimeste hüvanguks.

Ainus probleem: Taani valijad on juba kaks korda järjest valinud liberaalse/konservatiivse valitsuse (Wikipedia artikkel Taani parlamendi valimistest), mille platvormi üheks alustalaks on valitsuse kulutuste vähendamine, maksutõusude külmutamine suunitlusega maksude alandamisele, mis 2004. aastal ka ellu viidi. Samast 2001. aasta valimisplatvormist:

Danes pay the highest taxes in the world. The Government will freeze taxes from the beginning. This tax freeze bodes for new times. The goal is to reduce the tax on work. The Government will work to find the means to fund this initiative. First we will introduce a tax freeze – then lower tax on work.

ja lisaks väike tsitaat vähem kui kuuaega tagasi peetud Taani peaministri kõnest:

Denmark is prospering. The tax freeze provides a boost for the economy. So does the Government’s Spring Package, through which we provided lower taxes and moved forward public investments.

Natuke täpsemat infot 2004. aasta maksualanduste kohta leiab Taani maksuameti koduleheküljelt The Danish Tax Cut 2004.

Silmakirjalik, täis vassimist ja ebatäpsusi – elukauge ulmekirjandus ehk sotsiaaldemokraatia a la Nestor.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga