VABALOG

Evolutsiooniline vormisolek (evolutionary fitness)

Art De Vany on 68 aastane mees, kes kaalub 94 kilo ja kelle kehas on ainult 8% rasva (vaata ka pilti)ning nagu ta ise selgitab:

“I’m never sick,” he says, “and I can do anything I want to do. Everyone should or could be this way.”

De Vany on emeriitprofessor majandusteaduses ja atleet, kes on viimase 25 aasta jooksul uurinud evolutsioonilist vormisolekut ehk seda, millised olid meie esivanemate geneetilised eeldused, millist elu elasid – kuidas toitusid ja millised olid peamised füüsilise tegevuse vormid – ning kuidas tänapäeva inimesed saaksid elada tervislikumat elu kasutades paljuski evolutsiooni poolt ette antut.

Üpris hea ülevaate De Vany arusaamadest annab T-Nation’i intervjuu, kus mees selgitab kui palju aega peaks head füüsilist vormi sooviv inimene nädalas treeningule pühendama (vähem kui arvata võiks) ja millise vormi see treening peaks võtma (huvitavam kui tavaliselt). De Vany peatub ka toitumisel ja sellel, miks inimesed on modernses ühiskonnas sageli rahulolematud, kärsitud ning tunnevad, et nende elul pole mingit mõtet. Muu hulgas selgitab mees, mis evolutsiooniline väärtus on depressioonil:

Depression may have been helpful to keep our ancestors from killing one another when they were confined to caves or other shelters during long winters, but it’s triggered in many ways in modern life.

Tegu on teadlasega, kes läheneb probleemidele süstemaatiliselt ja põhjalikult. Ta on kirjutanud mitmeid raamatuid majandusteaduses ja mõned ka evolutsioonilisest vormisolekust. Ühe lühema ja ülevaatlikuma artikli tema ideedest võib leida siit (PDF).

Art De Vany peab ka blogi aadressil: www.arthurdevany.com, kust võib leida eraldi alajaotuse “evolutionary fitness“.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga