VABALOG

Rootsi valimistulemused – rohkem vabadust silmapiiril

Kuna üks lugeja tundis huvi Rootsi valimistulemuste vastu, siis mõned huvitavamad ja informatiivsemad viited.

Ametlikud valimistulemused võib leida siit suurematele erakondadele ja väiksemate erakondade tulemustega võib tutvuda siin.

Johan Norberg annab enda optimistliku, kuid üldiselt siiski ettevaatliku arvamuse.

Mõnevõrra murettekitav on Rootsi Demokraatide saak viimastel valimistel. Tegu on suht populistliku ja immigrantide vaenuliku erakonnaga, mille on õigus pärast viimaseid valimisi omavalitsustoetustele, mis ulatuvad vähemalt 45 miljonile Rootis kroonile aastas. Õigus finantsabile on kõigl erakondadel, mis ületavad 2,5% piiri. Rootsi Demokraadid said 2,93% häältest.

Eraldi esile tõstmist väärib üks huvitav trend. Nimelt valiti kahes omavalitsus piirkonnas tugevate isiklike mandaatidega kohalike elanike huve esindama just liberaalse maailmavaatega (klassikalises mõttes) inimesed – Fredrick Federley Stockholmis ja Annie Johansson Jönköpingis. Mis kõige parem, mõlemad on veel noored ja alles hiljuti poliitikasse tulnud.

Kas Eestis leidub sedavõrd liberaalsete vaadetega inimesi omavalitsustest? Kui jah, siis mina neist kuulnud ei ole.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga