VABALOG

58 dimensiooniline objekt, IBM "visualiseerib" jne.

Viimase kuu jooksul ei ole ma saanud sulgeda päris mitut akent enda veebibrauseris, sest neis sisalduvad viited ja artiklid on ühel või teisel moel huvitavad. Selleks, et nad igavesti ei kaoks tekitan siia väikese mälestuspostituse neile.

New York Times kirjutas täielikust sümeetriast matemaatikas ja selle graafilisest väljendusest:

Eighteen mathematicians spent four years and 77 hours of supercomputer computation to describe this structure, with the results unveiled Monday at a talk at the Massachusetts Institute of Technology.

Artiklist leiab ka pildi sellele abstraktsuses kohta, kuid sõnades seda kirjeldada on keeruline. Samas mõned füüsikud ikkagi üritavad seda kujundit kirjeldada, kuid ega nemadki suuda leida paremaid sõnu kui: “It’s some sort of curvy, torus type of thing!”
. . .
IBM targad ajud on hakkama saanud projektiga “many eyes”, mis peaks võimaldama üleslaadida andmeid, mis siis visualiseeritakse ehk kuvatakse graafiliselt. Pärast seda on kõigil võimalus visuaalset informatsiooni kommenteerida (näiteks esile tõsta huvitavaid seoseid) või sisestatud andmeid mõnel teisel moel graafiliselt kuvada (variante on mitmeid). Eraldi huvitav on erinevate andmete vaheliste korrelatsioonide otsimise/kajastamise võimalus.

Üldiselt võimalusi on palju ja mulle tundub, et tegu väärtusliku lahendusega, kuid ma ei suuda välja mõelda kui väärtuslikuga ja kuidas seda väärtust sealt kätte saada.
. . .
Kui palju on erinevaid viise graafiliselt informatsiooni esitada? Vähemalt ühe päris huvitava tabeli jagu. Igale “elemendile” vastab vähemalt üks info esitamise viis, kust võib leida lihtsaid klassikuid nagu ka abstraktseid monstrumeid. Kui sa arvad, et sa oled seda tabelit juba kuskil näinud, siis tõenäoliselt oledki.

Vähemalt ma saan selle tabeliga akna enda brauseris pärast kuude pikkust venitamist sulgeda.
. . .
Ja kellel läheb korda Eestis müüdavate ravimite ja hambaarstide reguleerimine võib lugeda Sirje postitust teemal nagu ka minu arvamust kommentaarides.


Categorised as: Määratlemata


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga