VABALOG

Institutsioonidest zeni ja ennustusurgudeni

Parem viidetele üles ehitatud postituse kui üldse mitte midagi. Samas vajavad nad mingit kommentaari, mis meeletult aega ei neelaks.

1. Arnold Kling kirjutab Douglass Northi institutsionaalsest lähenemisest majandusteadusele TCS Daily jaoks – Due North ja Adaptation and the Economy.

Miks lugeda? Turumajanduse üks nähtamatumaid pooli on institutsioonid ja mõistmata, kuidas need mõjutavad inimeste omavahelisi majandussuhteid ja seeläbi väärtuse loomist (või hävitamist) ei ole võimalik mõista majanduspoliitika tagajärgi ega erinevate alternatiivde võimalikust/võimatust. Vabaturumajandus ei tähenda institutsionaalset vaakumit vaid väga tugevaid mitte-formaalseid institutsioone.
Mida mina otsin? Kommunismi ja bürokraatia mõju majanduspoliitikale ja inimeste ootustele post-sotsialistlikes riikides ja eestlaste “rehepaplus” turumajanduse kontektstis.

2. Art De Vany võtab kokku kõik, mis inimesel on Zen’ist vaja teada, ühes lühikeses ja konkreetses postituses – All You Need to Know About Zen and the Tao

Miks lugeda? De Vany on võtnud väga kompaktselt kokku Zen’i keeruliste süsteemide teooria sõnavaraga.
Mida mina otsin? Zen on üks väljapääs sellest pidevast infotulvast ja rahutusest, mida kiiresti muutuv maailm endaga kaasa toob. Maailma keerulisuse ja ettearvamatusega tuleb leppida – selle vastu ei pea võitlema, piisab kohanemisest.

3. Freakonomics’i blogi ja James Surowiecki on mõlemad kirjutanud ennustustrugudest vastavalt postituses A Q&A With Intrade’s John Delaney ja artikli The Science of Success

Miks lugeda? Ennustusturud on ühed parimad informatsiooni agregeerijad ja nad mängivad üha suuremat rolli ka firmade otsuste tegemisel nagu millist toodet või teenust järgmiseks pakkuda, kuhu laieneda või mis suunda edasi arendada.
Mida mina otsin? Ma oleks peaaegu enda magistritöö ennustusturgudest kirjutanud (ainult, et puudus selles valdkonnas piisavalt pädev juhendaja) ja ma arvan, et sellel valdkonna potentsiaali on alles avama hakatud. Sisuliselt on enamus valdkonna arengutest aset leidnud viimase 5 aasta jooksul ja avalik saladus on, et nii HP kui Microsoft ja veel mõned suuremad firmad juba vaikimisi kasutavad ennustusturge firma siseselt.


Categorised as: Määratlemata


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga