VABALOG

iPod ja statistika, statistika ja ennustamine, mänguteooria popkultuuris

The iPod will be six years old next month. The newly released iPod Classic with 160 GB of memory is $50 cheaper than the original iPod, holds 40 TIMES more songs and also plays color videos and displays photos. It is smaller, lighter and has a better battery.

Lõigu autor, Russ Roberts, tõi hea näite tehnoloogilisest progressist ja sellest, kuidas kvalitatiivsed täiendused/parandused ei ole sugugi lihtsalt üle kantavad näiteks majandusliku heaolu kirjeldavasse statistikasse, kus iPod (2001) on sama, mis iPod (2007).

Täiendav põhjus mõelda selle üle, kui palju rohkem on võimalik saada sama raha eest mõne aja pärast.
. . .
Ian Ayres on kokku kogunud hulgaliselt erinevaid ennustus tööriistu, millest enamus veebipõhised ja mõnede mööndustega kasutatavad ka eestlaste poolt. Võimaldab ennustada eluiga, pankroti tõenäosust, raamatu edukust või lennukipileti hinda. Ayres lisas nende ennustus tööriistade juurde ka väga asjakohase hoiatuse:

Use them at your own risk (The lawyer in me feels compelled to emphasize that I make no representation as to their accuracy).

. . .
Mänguteooriat on sageli vaja illustreerida ja mis sobib selleks paremini kui popkultuur – filmid, televisioon, muusika jne. Ma ei näinud kahjuks nimekirjas filmi nimega Saw, mis vähemalt Bryan Caplani arvates on vangi dilemma üks paremaid esitusi.


Categorised as: Määratlemata


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga