VABALOG

David Mamet – kas USA liberaalist libertaariks?

Mitte just iga päev ei juhtu, et tuntud näitekirjanik, lavastaja, stsenarist ja esseist, kes on ühtlasi ka USA loomeinimeste üks olulisemaid arvamusliidreid tuleks välja pika ja põhjaliku selgitusega sellest, miks ta keeldub enam olemast “brain-dead liberal”. Just seda on aga teinud David Mamet essees Why I’m no longer a Brain-Dead Liberal New Yorgi kultuslehes “The Village Voice”:

And I realized that the time had come for me to avow my participation in that America in which I chose to live, and that that country was not a schoolroom teaching values, but a marketplace.

“Aha,” you will say, and you are right. I began reading not only the economics of Thomas Sowell (our greatest contemporary philosopher) but Milton Friedman, Paul Johnson, and Shelby Steele, and a host of conservative writers, and found that I agreed with them: a free-market understanding of the world meshes more perfectly with my experience than that idealistic vision I called liberalism.

Kui Thomas Sowelli ja Friedmani kirjutused on mulle veel tuttavad, siis Johnson ja Steele on minu jaoks võõrad. Igal juhul on Mameti mõtisklus huvitavalt õpetlik ja annab lootust, et vähemale valitsuse sekkumise vältimisel orienteeritud mõtteviis leiab tänu Mameti esseele natuke tõsisemat vaagimist ka USA loova klassi seas.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga