VABALOG

11 aastat tagasi tehtud Eesti majanduskasvu prognoosist

Lõpetasin hiljuti ühe artikli kirjutamise, mis käsitleb ennustamist ja selle problemaatilisust (pehmelt öeldes). Üldjuhul saavad minu artiklid alguse mõnest kesksest ideest, mida siis eeltöö käigus laiendan, et pärast üleliigne eemaldad ja jätta järgi tuum, mis oleks võimalikult lihtsalt loetav (ei vaja oskussõnavara) ja sisaldab endas paari kandvat ideed, mida üritan ühe või teise nurga alt Eesti konteksti sobitada. 

Kuna minu hoiak on Hayek’i loomingust tulenevalt ennustamise ja tulevikustsenaariumite suhtes üpriski skeptiline ja see veendumus süvenes veelgi Nicholas Nassim Talebi raamatu Black Swan lugemise käigus, siis vahepeal tekkis mõte mõnda tulevikustsenaariumi lausa eraldi esile tõsta. Sellega seoses tuli mulle meelde üks Eesti tulevikustsenaariume käsitlev väljaanne, millega oli EBS’is esimesel kursusel ühel või teisel põhjusel kokku puutunud. Igal juhul tekkis mõte see väljaanne (juba siis oli ta pdf’ina veebis) üles otsida.

Pärast mõnda valestarti õnnestuski lõpuks õige väljaanne üles leida, milleks osutus Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi ja Keskkonnaministeeriumi (?!) 1997. aastal välja antud Eesti Tulevikustsenaariumid (PDF), mis hõlmab endas 4 erinevat (Lõuna-Soome, Ülevedaja, Militaarne infooaas ja Suur Mäng) stsenaariumi aastani 2010. Tõenäoliselt ei üllata kedagi, et ükski stsenaariumitest pole sellisena realiseerunud nagu kirja pandud, kuid mulle tundub, et tuttavaid elemente võib siin ja seal kohta. Samas võib piisavalt üldsõnaliselt väljendudes päris palju “ennustada” ja inimtaju seoste otsimise tungis võib iga inimene kinnitust leida suvalist horoskoopi lugedes.

Kui stsenaariumite võrdlus jääb iga huvilise enda teha, siis üks konkreetsemaid asju kogu väljaandes oli seotud majanduskasvuga, mis oli isegi mugavalt leheküljel 89 tabelisse pandud. Tõenäoliselt ei ole ma ainus, keda võrdlus 1997. aastal tehtud prognooside ja tegelike tulemustega huvitab. Kuna see artiklisse ei jõudnud, siis olgu ta siin toodud.
 

Tõenäoliselt väärib siinkohal täpsustamist tõsiasi, et REAALSE viimased kaks punkti (2008 ja 2009) on praeguse seisuga veel prognoosid, mis ei pruugi mõne kuu pärast enam samaks jääda. Reaalse andmed pärinevad Eurostatist väljaarvatud esimesed kaks aastat, mis on võetud Vikipeedia artiklist Economy of Estonia.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga