VABALOG

Netflixi auhind – viimased päevad

Kuna jutt läks eile juba auhindadele, siis tuleks tagasi ka Netflixi juurde. Natuke vähem kui kuuaega tagasi kirjutasin, et võitja on leitud, kuid seda täpsustusega, et konkurentidel on üks kuu aega parema tulemuse esitamiseks. Praeguse seisuga pole keegi veel parema tulemuseni jõudnud, kuid auhinna kandidaadi leidmine andis kõigile meeskondadele hoogu juurde.

Kõige märkimisväärsem on vast see, et mitmed meeskonnad asusid pärast võidukandidaadi selgumist ühinema. Sarnane lähenemine oli viinud võiduka meeskonna loomiseni ja viimases hädas hakkasid ka teised meeskonnad enda lähenemisi teiste omadega kombineerima. Netflixi edetabelist võib praeguse seisuga leida vastavalt 2. ja 3. kohalt just ühinemise läbi paremaid tulemusi saavutanud meeskonnad. Nende 9,91% parem tulemus on aga piisavalt kaugel võidukast meeskonnast, kes suutis enda tulemusele otsa pigistada täiendavad 0.02%. Igal juhul pole ükski esikümne meeskond veel auhinnast lõplikult loobunud.

Arvestades sellega, et auhinda pole veel ametlikult võidetud, pole põhjust imestada ka pikemate artiklite puudumise üle. Netflix on nagunii lubanud võitjatele ühe korraliku peo maha pidada koos meediakajastusega, seega peaks esimesed pikemad lood ilmuma järgmisele nädala, sest 30-päevane armuperiood saab läbi pühapäeval. Ainsaks erandiks pikemate kirjutiste kohalt on MediaUnblog, mis on auhinna eesmärki üpris kriitiliselt suhtunud ja selle kriitika ka kenasti viies eraldi postituses lahti kirjutanud.

Võiduka meeskonna telgitagustest annab hea ettekujutuse IEEE Spectrumis ilmunud Million Dollar Programming Prize, kuid kellel huvi (ja kannatust koos teadmistega) võib pilgu peale heita ka ühele akadeemilisemale artiklile, mis Netflixi auhinnajahi jooksul on kirjutatud –  Collaborative Filtering with Temporal Dynamics (PDF):

The paradigm we offer is creating a model tracking the time changing behavior throughout the life span of the data. This allows us to exploit the relevant components of all data instances, while discarding only what is modeled as being irrele- vant. Accordingly, we revamp two leading collaborative filtering recommendation approaches. Evaluation is made on a large movie rating dataset by Netflix. Results are encouraging and better than those previously reported on this dataset.

Netflixi auhinna ametlik võitja selgub tõenäoliselt meie aja järgi esmaspäeva (26.07) varahommikul. Kindlasti on siis põhjust kirjutada auhinnast veel kord koos meediakajastusega.

Lõpp oli põnevam kui esialgu arvata oskasin.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga