VABALOG

Huvitavaid artikleid nädalavahetuseks

The Boy Who Grew up to be Chalres Manson’s Son – adopteeritud lapsest sirgus piinatud muusik, kes hakkas sõbranna utsitamisel tõsisemat huvi tundma enda bioloogiliste vanemate vastu. Eraklik ja natuke ära pööranud ema ütles mehele, et tema isa on ühe San Francisco orgia tagajärjel tõenäoliselt Charles Manson. DNA testi pole tehtud ja mehe enda plaanidega sobib taoline versioon natuke liiga hästi…aga huvitav mõtteeksperiment sellegi poolest.

Art of the Steal: On the Trail of World’s Most Ingenious Thief – see on ainult aja küsimus, millal Gerald Blanchard’i seiklustest film valmib. Ambitsioonikad röövid, detailideni planeeritud vargused, mitmekülgsed pettused, glamuurne härrasmees-varga elu koos põneva kulminatsiooniga on kõigest tagasihoidlik visand mehe saavutustest. Kes artikli lugemises kahtleb, siis äkki veenab 3-minutiline uudis lugu. Kusjuures pärast miljonite dollarite röövimist veetis mees vaid 2 aastat vanglas ja tõenäoliselt töötab täna mõnes turvakonsultatsioonifirmas.

On Battlefields, Survival Odds Rise – kohati võigas ja masendav lugu meedikute tööst Afganistanis, kust selgub, et lahingus haavata saanul on täna ellu jäämise tõenäosus 95% kandis…seda eeldusel, et ta enne meedikuteni jõudmist verest tühjaks ei jookse. Vaatamata traagikale, mis iga sõjaga kaasneb, on meedikud teinud uusi läbimurdeid, mida kasutatakse aktiivselt halvima ära hoidmiseks. Ilmselt hakkab mingil hetkel lahinguväljal kogutud tarkus ka tsiviilkasutusse imbuma.

The Real New Deal: Politics, Truth and Trust in the 1930s – majandusajaloolane John Nye üritab selgitada impersonaalse usalduse rolli järjest ulatuslikumatele abstraktsustele (juriidiline isik, finantssüsteem, kaubandus) põhinevas majanduskeskkonnas. Ühtlasi heidab Nye pilgu inimeste ootustele 20. sajandi alguses ja nende kapitalismisallivusele pideva heaolu kasvu tingimustes vaatamata sügavalt juurdunud kalduvusele impersonaalset kaubavahetust mitte usaldada. FDR’i ümber kootud narratiiv ei jää samuti tähelepanuta.

From Lithuania, a View of Austerity’s Costs – kuigi Delfis on eraldi osa pühendatud meie lähinaabrite uudistele, siis on need enamasti sensatsioonilise maiguga ja lühemat sorti. Märksa huvitavam on aga lugeda, kuidas näiteks New York Times kajastab leedulaste eelarve kärpeid, karmi majandusolukorda, vähenevaid palkasid ja kasvavat töötust. Minule jäi artiklit lugedes mulje, et autor mõistab kärbete vajalikust ja on meeldivalt üllatunud inimeste kannatlikkusest tingimustes, mida ühel või teisel põhjusel usinamalt poliitvõitluses ära ei kasutata.

Death and social media: what happens to your life online? – mind on see küsimus juba pikemat aega huvitanud, kuid nüüd, kus peaaegu igal inimesel on mingi lehekülg veebis (loe: konto mõnes sotsiaalvõrgustikus), on küsimus varasemast teravamalt esile kerkinud. Ars Technica on võtnud kätte ja üritanud vähemalt suuremate ja populaarsemate keskkondade puhul mingi vastuseni jõuda. Huvitav, kuigi natuke morbiidne.

Star Trek-style force-field armour being developed by military scientists – lihtsalt pidin selle uudise ära mainima, sest ta tundub sedavõrd ulmeline. Tõsi, tegu on pigem kontseptuaalse kui praktilise lahendusega, kuid aeg ja tehnoloogiline progress toovad ulmelised lahendused vaikselt, kuid kindlalt lähemale.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga