VABALOG

Sakslaste kehtestatud piirangud on pigem kahjulikud

Ei tegele igapäevaselt finants- ja aktsiaturgude jälgimisega, kuid kui mõne riigi reguleerija hakkab seadma osadele tehingutele piiranguid, mis tegelikult toovad tavainvestori jaoks kõige selgemalt välja probleemid ja puudused nii riikide kui ettevõtete puhul, mis soovivad kas laenata või investeerimiseks raha kaasata, siis kipuvad investorid järeldama, et nende eest üritatakse midagi varjata ja parem on positsioon esimesel võimalusel likvideerida. Sakslaste tänasest seatud piirangud osadele tehingutele ja veel kindlate ettevõtete aktsiatega on hea illustreeriv näide:

Today’s actions by the German Financial Regulator BaFin prohibiting naked short selling continues a long simmering approach to the European sovereign debt crisis that we believe mistakes financial market uncertainty for the cause of the crisis rather than its effect. Drawing an analogy to the other major headlines of the day, attempts to curtail the sovereign debt crisis through curtailing trading activity is like trying to clean up the Gulf oil spill without stopping the leak. Budget deficits are the leak in this analogy and are similarly extremely difficult to fix. By confusing the cause for the effect the policy response exacerbated rather thanameliorated market uncertainty and with concern over the loss of ability to hedge long positions, investors sold what they could with the declines in the Euro leading risk markets lower and US Treasuries higher in a flight to quality.

Täna nii, homme naa ja ülehomme kolmandat moodi.

Artiklis juhitaks tähelepanu ka sellele, et konkreetne informatsioon kehtima hakanud piirangute kohta on jätkuvalt puudulik ja suurendab ebamäärasust Euroopa turgudel, mis tähendab, et rohkem raha voolab Ameerika ja Aasia suunas Euroopast välja või lihtsalt mööda, sest sakslased võivad inspireerida ka teiste riikide reguleerijaid.

Aktsia- ja finantsturud on seda väärtuslikumad, mida rohkem on seal kauplejaid ja mida vähem piiratakse kauplemist kunstlikult mingi poliitilise või populistliku eesmärgi nimel. Samas käib paljuski ka siseinfo põhjal tehtud tehingute keelustamise kohta. Oluline on kõige viimase info integreerimine hindadesse, mis informeeriks kõiki turul osalejaid sealhulgas ka neid, kes asuvad mõnevõrra kaugemal otsustuskeskustest.

LISATUD: Tundub, et sakslaste ühepoolne tegevus on viinud ka järjekordse vaatuseni riiklike ja supranatsionaalset institutsioonide omavahelisest hõõrdumisest:

Yet even as she spoke, markets were falling in response to Germany’s move late Tuesday against so-called naked short-sellers, closing down around 3 percent in much of Europe. And European officials, caught off guard, were criticizing Germany’s unilateral action — something Mrs. Merkel herself had said just a few days ago would be ineffective in a global market.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga