VABALOG

Huvitavat lugemist nädalavahetuseks

Chinese factory workers cash in sweat for prosperity – kahetsusväärselt vähe kirjutatakse sellest, kuidas turumajanduslikud reformid on võimaldanud kümnetele miljonitele hiinlastele töökohti ja seeläbi võimalusi, mis lasevad neil nii enda kui perekonna tulevikku näha märksa erksamates toonides. Artikkel juhib tähelepanu ka sellele, milleks välisinvesteeringud on head ja miks neile tasub avatud olla (seigad, mis kipuvad paljudel Eestis meelest minema) nagu ka kuidas tehasetöö võimaldab omandada kogemusi, säästa raha ja investeerida enda või laste tulevikku või isegi alustada ettevõtlusega. Turumajandus – isegi tema üpris kitsendatud hiinalikul kujul – võimaldab inimestele rohkem vabadusi, mis aga tähendab rohkem võimalusi töökatele ja ettevõtlikele enda tuleviku ise kujundada.

*   *   *

Roger Ebert: The Essential Man – Roger Ebert on USA üks tuntumaid filmikriitikuid, keda on viimastel aastatel aga jälitanud vähk, mis on tänaseks röövinud mehelt lõualuu ning seeläbi võime süüa, juua ja rääkida. Sellele vaatamata on Ebert jätkanud filmide arvustamist ja Esquire’is ilmunud portreeloost selgub kui positiivse ellusuhtumisega peab inimene olema, et vaatamata ränkadele tagasilöökidele mitte kõigile käega lüüa. Fotod on natuke kõhedust tekitavad, kuid artikli sõnum on piisavalt positiivne, et seda julgelt soovitada.

*   *   *

Prune and Grow – David Brooks juhib New York Times’is lugeja tähelepanu fiskaalpoliitika väidetava mõju problemaatilisusele ja viitab mitmetele tunnustatud majandusteadlaste uurimustele, mille kohaselt ei anna fiskaalpoliitika tulemusi, millega näiteks USA’s fiskaalstiimulile toetajaid koguti. Brooks ei väida, et fiskaalpoliitilised meetmed mingit tulemust ei anna, kuid eestlastel oleks siinkohal paras mõelda nende poliitikute sõnavõttudele, kes räägivad suurejooneliselt majanduse stimuleerimisest läbi fiskaalpoliitika. Brooks ei jäta mainimata, et millist mõju on eelarve konsolideerimine avaldanud Taanis ja Kanadas majanduskasvule. Uus-Meremaa kohta võib aga lugeda siit (PDF).

*   *   *

The mess he made: A life-long slob decides it’s time to get organized – pikem lugu mehest, kes ei suuda enda ümbrust korras hoida ja otsustab enda “probleemiga” natuke tõsisemalt tegeleda. Selgub, et kalduvus kõike enda ümber kuhjata polegi väga unikaalne. Väidetavalt on kuni 5% ameeriklastest “kogujad”, kes ei suuda enamasti mingi sisemise tõrke tõttu loobuda ajakirjadest, ajalehtedest, raamatutest ja isegi arvetest. Mõned koguvad mida veidramaid asju samas teadmata, miks nad ei suuda enda ümber tekkivate hunnikute asemel korda hoida. Kuigi ma ei suuda siiani mõista, kui keeruline on osade jaoks enda järgi koristamine, on artikkel huvitav pilk inimese maailma, kes lihtsalt ei saa teisiti.

*   *   *

A Self-Appointed Teacher Runs a One-Man ‘Academy’ on YouTube – Salman Khan on 33-aastane noormees, kes on YouTube’i lisanud sadu lühikesi loenguid ja õpetusi (üle 1400 kui täpsem olla), mis on osutunud oodatust populaarsemaks ning pälvinud hariduse ja isegi kõrghariduse tuleviku üle arutlevate tähelepanu. Milline on Kahni lähenemine, kuidas sellesse suhtuvad teised ja millises suunas areneb haridusmaastik 21. sajandil on kõik küsimused, millel peatutakse. Hea vaheldus Eesti meedias toimuva kõrgharidusdebati sekka, mis on üllatavaltki igavaks ja lühinägelikuks osutunud, sest samad teemad on märksa põhjalikumalt nii briti kui USA ajakirjanduses juba aastaid tagasi läbi arutatud.

*   *   *

The Hard Sell on Salt – New York Times’is ilmus hiljuti pikem lugu soola rollist meie toidus, mis on rasvade ja suhkru kõrval järjest rohkem tähelepanu pälvimas. Eestis on samuti käimas soolatarbimise vähendamise kampaania, kuid millest kampaanialehel juttu ei tehta on soola olulisus toidu maitsvamaks muutmisel. Artiklist selgub, et võitlus soola, suhkru ja rasvade vastu on vaikimisi viimas maitsetute või lausa kõlbmatute toodeteni, mida keegi süüa ei soovi ja veel vähem nende eest maksta. Ühtlasi näib sool mängivat olulist rolli ka toodete tekstuuri ja värvuse kijundamisel. USA tulevad mängu veel regulatiivsed piirangud, mis sunnivad tootjaid soola lisama selleks, et hoiduda täiendavatest komplikatsioonidest. Keda huvitab mitmekülgsem ülevaade soola rollist toidus, siis NYT artikkel sobib selleks märksa paremini kui kampaanialehekülg.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga