VABALOG

Huvitavaid artikleid nädalavahetuseks

The Sand Smugglers – liiv kui salakaup tundub ehk esmapilgul absurdsena, kuid nagu selgub Chris Miltoni artiklist on tegu täitsa tõsise probleemiga Singapuri naaberriikide jaoks, kes üritavad Singapuri kasvamisest merre ka natuke kasu saada. Singapur pigistab silma kinni ja väikesed “tasud” õigetele inimestele võimaldavad väikeriigil edasi kasvada.

Please, No More Government Spending – Nobeli memoriaalpreemia majandusteaduses laureaat Vernon Smith selgitab, miks majanduskasvu stimuleerimine läbi avaliku sektori kulutuste ei ole tema hinnangul õigustatud. Smith pakub välja ka mõned alternatiivsed soovitused, mis on eelkõige seotud ettevõtlusega alustamise lihtsustamisega.

The Great Stock Myth – Megan McArdle uurib, miks aktsiaturgude tootlus ei pruugi lähitulevikus vastata paljude ootustele, kes on kas ise või läbi fondide aktsiate omanikuks saanud. Midagi rõõmustavat siin pole, kuid mida varem taolisi probleem teadvustatakse, seda parem. Megan toob välja ka mõned arvutused ja selgitab, miks riiklik pensionisüsteem iseenesest pole mingi alternatiiv.

Market Data Firm Spots the Tracks of Bizarre Robot Traders – Alexis Madrigal kirjutab aktsiaturgudel tegutsevatest kauplemisalgoritmidest, mis tõenäoliselt põhjustasid ka 6. mail toimunud järsu languse. Selgub, et “bottidest” teatakse üllatavalt vähe ja mitmete eesmärk ning olemus on jätkuvalt väga segane.

What Social Science Does—and Doesn’t—Know – Jim Manzi üllatavalt palju vastukaja saanud artikkel sellest, mida sotsiaalteadlaste uurimustest on võimalik järeldada ja mis tingimused peaks olema täidetud enne kui hakatakse teoreetilisi ettepanekuid reaalselt rakendama. Selgub, et sotsiaalteadustel on vähem ühiskonnas toimuva kohta öelda kui paljud tunnistada soovivad.

Radioactive Boar on the Rise in Germany – Der Spiegel kirjutab Saksamaa radioaktiivsetest metssigadest, kelle liha on sedavõrd radioaktiivne, et süüa ega müüa ta ei kõlba. Nii kulutab Saksamaa aastas keskmiselt pool miljonit dollarit, et radioaktiivne metssealiha jahimeestelt kokku osta. Radioaktiivsuse põhjuse leiab artiklist.

Tyler Cowen on Information – Tyler Cowen valis välja kuus raamatut informatsioonist ja põhjendab enda valikuid. Asjalik.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga