VABALOG

Krüpto-ksenofoobiast Eestis

Omal ajal oli vähemalt Inglismaal aktiivses kasutuses sõna paar crypto-communism, mida wikipedia defineerib kui:

a pejorative term implying a secret support for, or admiration of, communism. The term is used to imply that an individual or group keeps this support or admiration hidden to avoid political persecution or political suicide.

Eelmisel nädalal avaldatud tööandjate manifest on dokument, mis on vist enda tagasihoidliku pikkuse tõttu pälvinud õigustamatult palju halvustavat tähelepanu, kusjuures paljuski asjata. Tegu oli ühe organisatsiooni seisukohtadega, mis ei esinda kaugeltki kõiki tööandjaid vaid pigem suuremaid, kellel on muuhulgas ka ettevõtlustoetustest rohkem kasu ja ametiühingutest rohkem tüli. Igal juhul tahaks näha, millega EAKL välja tuleb ja kuidas sellele reageeritakse.

Minu silma on aga riivanud ülatavalt paljude eestlaste vaenulikus võõrtööjõu vastu, mida õigustatakse kahtlaste argumentidega, mille varjus on minu arvates põhjust hakata rääkima krüpto-ksenofoobiast Eestis:

  • Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsleri Erkki Koorti sõnul oleks suure hulga võõrtööliste Eestisse toomisel rängad tagajärjed ja kannataks kohalike elanike julgeolek. (Postimees)
  • Võõrtööjõu kaasamise asemel aga tuleks kõigepealt leida rakendust Eesti 100 000 töötule ja lahendada kodakondsuseta „halli passiga“ inimeste küsimus, lisas ta. (Delfi)
  • Küll aga soovivad nad Eestisse tuua palju kenasid tumedaverelisi poisse ja tüdrukuid. Nagu see valimisplakatki, mis meile Euroopast ilusaid mehi lubas. Valimised ju nüüdki tulekul. (E24)

Ei ole nii, et välismaalane, kes on Eestis töötamisest huvitatud, on pigem kurjategija kui seadusekuulekas kodanik (ka see). Ei ole nii, et võõrtööline tuleb ja võtab automaatselt eestlase töö madalama palga eest (ka see). Ei ole nii, et Eestisse hakkab keegi “tooma tumedaverelisi poisse ja tüdrukuid”.

Võõrtöölistega kaasnevad ka mitmed hüved ja positiivsed nähtused, millest on lihtne vaikida, kuid “jätkusuutliku” Eesti tulevik on meie demograafilist olukorda arvestades kindlasti liberaalsem immigratsioonipoliitika. See on möödapääsmatu, sest eestlased lihtsalt ei paljune piisaval hulgal. Mida varem see enamusel eestlastest kohale jõuab, seda parem.

Märksa mõistlikum oleks arutleda selle üle, mida saaksime teha, et Eesti atraktiivsust võõrtööliste seas elamis- ja töötamissihtkohana tõsta kui krüpto-ksenofoobilisi eelarvamusi levitada.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga