VABALOG

Huvitavaid artikleid tõbiseks nädalavahetuseks

California’s Green Nightmare – Stephen Moore kirjutab “roheliste töökohtade” loomise mõjust California tööhõivele. Kui täpsem olla, siis eelkõige järjest kasvava regulatsioonide koorma all ägavatest ettevõtjatest, kellest paljud näevad enda ettevõtte tuleviku väljaspool Californiat. Küsimus ei ole niivõrd selles, et üldse ei võiks reguleerida vaid olukorras, kus kõikide regulatsioonide täitmine muudab kasumlikult tegutsemise paljude jaoks järjest keerulisemaks.

*   *   *

Having a ball – The Economist heidab analüütilisema pilgu muusikatööstuse käekäigule, mis pole kaugeltki nii nutune nagu autorikaitse organisatsioonidele meeldib serveerida. Kui CD’de müük on tõesti langenud, siis seda kompenseerib mingil määral digitaalne müük, kuid järjest rohkem ka kontserdipiletite hinnad, esinejaga seotud meened ning võimalus muusikaõigusi müüa mobiilihelinateks, seriaalide ja videomängude taustamuusikaks. Tulemuseks on käibe kasv, mis isegi viimase paari aasta jooksul on jäänud 2-5% kanti.

*   *   *

Wage Laws Squeeze South Africa’s Poor – Lõuna-Aafrika tekstiilitööstust on tabamas ulatuslik sulgemist laine, sest mitmed ettevõtted ei ole valmis ega suutelised maksma töötajatel uut miinimumpalka. Töötajad ise on hämmingus ja küsivad, miks tehas suletakse, sest nagu paljud teised üle terve maailma eelistavad nad madalapalgalist tööd töötusele. Eraldi väärib esile tõstmist tõsiasi, et miinimumpalka tõsteti Lõuna-Aafrikas eelmisel aastal ligi 10% just ametiühingute survel. Siinkohal väärib ehk meeldetuletamist, et Eesti Ametiühingute Keskliit tegi mõni aeg tagasi ettepaneku tõsta alampalka 2011. aastal peaaegu 15%.

*   *   *

Egypt and Thirsty Neighbors Are at Odds Over Nile – lugemist vääriv artikkel probleemist, mis võib natsionalistliku retoorika taustal vabalt eskaleeruda sõjaks kui lähima aasta või paari jooksul ei suudeta kõiki Niiluse vett kasutavaid riike rahuldava lahenduseni jõuda. Mulle tundub loetu põhjal, et üheks peamiseks probleemiks on tasuta vesi, mille tõttu on ka kalduv põllumajanduses – vähemalt Egiptuses – veega hooletumalt ja raiskavamalt ümber käia, mis mõistagi ärritab neid, kes sama priiskavad ei ole.

*   *   *

Beware of Greeks Bearing Bonds – Michael Lewis demonstreeris hiljuti taaskord enda kaasahaaravat sõnaseadmisoskust artikliga Kreekast, mis valgustab selle tagasihoidliku riigi finantside äärmiselt nukrat olukorda. Mul on keeruline tõrjuda mõtet, et Kreekat ootab lähiaastatel ees tõsisem kriis, mille varjus jääb üle loota, et ülejäänud rahaliidu liikmed on enda finantsid selleks ajaks enam-vähem korda saanud. Juttu tuleb ka kinnisvaramunkadest, maksude kogumisest, pististest avalikus sektoris ja vohavast töökohalt varastamisest. Ühe sõnaga: mentaliteedist.

*   *   *

Confessions of a Used-Book Salesman – selgub, et USA kasutatud raamatute poodides ja raamatukogude müügiüritustel liigub seltskond tegelasi laserskänneritega, mis ühendatud pidevalt uuendatavate andmebaasidega, et leida odavalt raamatuid, mida hiljem kallimalt edasi müüa. Artikli autor on üks nendest tegelastest, keda skänneriga tegutsemise tõttu kohati põlastavad pilgud saadavad. Valgustav pilk ühe mikroettevõtjate tegevusele, tema eneseväärikusele ja enesehinnangule.

*   *   *

Five myths about prostitution – septembris sulges USA üks menukamaid kuulutuskeskkondi craigslist.com oma…”täiskasvanutele suunatud teenuste” osa, mis ajendas Sudhir Venkatesh’i kirjutama viiest prostitutsiooni müüdist USA’s. Muu hulgas selgub, et prostitutsioon pole juba mõnda aega enam tänavanurgaäri vaid interneti vahendusel märksa ohutum ja kupeldajate survest vabam alternatiivne sissetuleku allikas (muu hulgas ka Rootsis, kuigi sellest artiklis juttu ei ole). Venkatesh juhib tähelepanu ka sellel, et mehed ei ole ainult seksi peale välja, sest 20-40% juhtudest ei lõpp kohtumised seksiga. Artiklist leiab ka muid huvitavaid täheldusi.

*   *   *

Michel Houellebecq, The Art of Fiction No. 206 – Michael Houellebecq andis hiljuti Paris Review’le pikema intervjuu, mis on täis huvitavaid täheldusi ja julgeid ütlemisi. Muu hulgas selgitab kirjanik, miks prostitutsiooni on pigem kasulik kui kahjulik ja kuidas ta tajub eurooplaste Tai seksiturismi. Juttu tuleb ka üksildusest, koledate inimeste seksuaalelust ja vanade inimeste varjatud vihkamisest. Intervjuust võib leida nii mõndagi üllatavat, mis aitab ehk paremini mõista ka ühe menuka prantsuse kirjaniku loomingut.

*   *   *

Don’t give him the Nobel – he’s right-wing! – Johan Norberg kirjutab Rootsi ajalehtedes ilmunud õigustamatult üleolevast suhtumisest Mario Vargas Llosa Nobeli kirjanduspreemiasse. Värske laureaat pole sellest saladust teinud, et tema maailmavaade on pigem liberaalne, kuid miskipärast peab vasakpoolsem osa Rootsi intellektuaalse eliidi ladvikust vajalikuks meest süüdistada seisukohtades ja hoiakutes, mida ta kunagi pole omanud samas pigistades silma kinni varasemate võitjate märksa problemaatilisemate mõtteavladuste osas.

*   *   *

Tough Truths of VC Financing – Yrjö Ojasaar andis hiljuti huvitav ja otsekohese intervjuu riskikapitali kaasamise võimalustest Eestis, kohalike ettevõtjate äriideedest ja potentsiaalist, EAS’i ja Arengufondi rollist ettevõtluse toetamisel, kohalikust IT tööjõust ja tööjaotusest laiemalt. Mitmekülgne intervjuu, mis annab tegelikult päris hea ettekujutuse Eestis tegutsemise eelistest ja puudustest. Natuke teistsuguse rõhuasetusega, kuid siiski ettevõtlusvõimalustest Eestis kirjutas ka Andrei Korobeinik.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga