VABALOG

Huvitavat lugemist nädala alguseks

Outlawed, Cellphones Are Thriving in Prisons – selgub, et nutitelefonide ja nendega kaasnevate võimaluste vastu tunnevad järjest suuremat huvi ka vangid, kellest osad on suutelised kriminaalset tegevust jätkama kõnede, sõnumite, kirjade ja isegi sotsiaalsete võrgustike kaudu. Hiljuti koordineerisid mitme erineva vangla vangid protestiaktsioone läbi lühisõnumite, e-maili listide, Twitteri ja Facebooki. Kuid nutitelefonide kasutamine võimaldab parema kontakti läbi välismaailmaga osadel vangidel hiljem ka paremini tagasi ühiskonda integreeruda. Kusjuures siia juurde sobib kenasti ka lugu “igavesti” säilivate pagaritoodete (läbimüük on sigarettidest oluliselt kõrgem) rollist vanglates.

*   *   *

An Interview with Hat Museum Curator and Collector Alyce Cornyn-Selby – enamus on meist mingil ajahetkel kandnud mingit sorti peakatet, kuid vähesed on teadlikud mütside ja kübarate ajaloost. Mütsimuuseumi kuraator annab informatiivses intervjuus hea ülevaate mütside ajaloost koos mitmete lugudega, mis valgustavad elavhõbeda ja kobraste rolli kübaratööstuses nagu ka peakatete olulisust juuksehügieeni säilitamisel enam kui sadakond aastat tagasi ning millist rolli selles mängisid erinevad peakatted.

*   *   *

The Trouble With Liberty – aeg-ajalt peab keegi vajalikuks talle ebasümpaatset maailmavaadet enda pealiskaudses ja lihtsustatud tõlgenduses avalikult nüpeldada. Minu jaoks pakuvad lood sellest, miks liberalism on liiga ekstreemne, jätkuvalt huvi just argumentide ja näidete poolest, mida kasutatakse. Kahjuks ei ole selle artikli näol tegu just eriti põhjalikult läbimõeldud nüpeldusega vaid pigem ettekäändega mõnede konkreetsemate vaadetega inimeste vaateid märksa suuremale seltskonnale laiendada. Scott Sumner selgitas hiljuti, miks artiklis toodud argumendid ja näited ei kuulu just parimate hulka.

*   *   *

Money Rules – kui jutt juba Scott Sumnerile läks, siis kindlasti väärib lugemist ka tema artikkel rahanduspoliitika korraldamisest, mis peatub ka kullastandardi problemaatilisusele ja propageerib rahanduspoliitikas hoopis nominaalse SKP taseme säilitamist:

In an ideal world, we’d remove all discretion from central bankers. The Fed would simply define the dollar as a given fraction of 12- or 24-month forward nominal GDP, and make dollars convertible into futures contracts at the target price. If the public expected NGDP to veer off target, purchases and sales of these contracts would automatically adjust the money supply and interest rates in such a way as to move expected NGDP back on target. It would be something like the classical gold standard, but with the dollar defined in terms of a specific NGDP futures contract, instead of a given weight of gold. The public, not policymakers in Washington, would determine the level of the money supply and interest rates most consistent with a stable economy.

Minule isiklikult sümpatiseerib taoline turupõhisel tagasisidemehhanismil toimiv rahanduspoliitika, kuid selle realiseerumise tõenäosus Euroopas tundub oluliselt väiksem kui USA’s.

*   *   *

The Lie Guy – kunagine filosoofiadoktorant kirjeldab, kuidas ta pärast mõnes aastast virelemist otsustas enda doktoritöö hüljata juveeliäri kasuks, et õppida paremini mõistma valetamist ja enesepetmist. Seitse aastat hiljem avastas mees ennast ühel hommikul taaskord oma juveeliäri tualetis peegli ees, tema enda püstolitoru suus. Juttu tuleb sellest, kuidas ta akadeemilisemasse keskkonda tagasi pöördus ning hiljem professorina on enda enesepettuse ja valetamise kogemust nii teistega jaganud kui ka ära kasutanud. Liigseid järeldusi müügitöö kohta pole selle artikli põhjal mõtet teha, kuid õpetlik lugu pideva enesepettuse mõjudest on see kindlasti.

*   *   *

“This Paper Should Not Have Been Published” – detsembri alguses kuulutas NASA välja pressikonverentsi, kus tutvustati mikroobi, mille DNA’s oli fosfor asendatud arseeniga. Tegu näis olevat unikaalse eksperimendiga, mis oleks oluliselt laiendanud inimkonna definitsiooni elusorganismidest ja nende eksisteerimiseks vajalikust keskkonnast, kuid vähem kui nädalaga seati väidetav läbimurre tõsise kahtluse alla. Artiklis saavad sõna bioloogid ja teadlased, kelle arvates oli taolise meediakära saatel kahtlase väärtusega uurimuse avaldamine vastutustundetu ja ennatlik. Mikroobi loonud teadlased on lubanud kõigile huvilistele tagada vaba ligipääsu uuele eluvormile, seega ei tohiks see küsimus ammendava vastuseta kauaks jääda.

*   *   *

Buckle Up for Round 2 – USA tervishoiureformile leidus ka Eestis hulgaliselt kaasaelajaid, kuid minu jaoks jäi arusaamatuks, miks nii paljud arvasid, et lootustele, soovidele ja ülioptimistlikele prognoosidele baseeruv reform annab soovituid tulemusi? David Brooks juhib tähelepanu viimastele arengutele, mis seavad Demokraatide poolt läbisurutud reformi tuleviku tõsise kahtluse alla, sest katteta lubadused ja vassimised hakkavad ilmsiks tulema samas kui ühed Vabariiklased soovid esindajatekojas reformi tühistada teised on aga kohtusse pöördunud. Ilmselt on põhjust veel selle teema juurde tagasi tulla.

*   *   *

Interview with Professor Ronald Coase – Ronald Coase sai loetud päevad tagasi 100-aastaseks, kuid Nobeli mälestusauhinna laureaat majandusteaduses on jätkuvalt aktiivne ning tema huvi majandusteaduse vastu pole sugugi hääbunud. Täna huvitab teda eelkõige Hiina ning panus, mida maailma suurima elanikkonnaga riik võib anda majandusteadusele, kui see on vabastatud keskvalitsuse dogmadest. Intervjuust tuleb ka väga selgelt välja, et Coase hoiak “tahvliökonoomika” suhtes on jätkuvalt tõrjuv ja empiirilise lähenemise olulisus leiab tema poolt korduvalt rõhutamist.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga