VABALOG

Huvitavaid artikleid nädalavahetuseks

Loodetavasti saab postituste põud järgmisest nädalast lõpu. Viimased nädalad on tööl äärmiselt kiired olnud ning pole isegi tervise eest korralikult hoolitseda lasknud, veel vähem siis regulaarselt midagi postitada. Aga aitab õigustustest.

When Irish Eyes Are Crying – Michael Lewis’i nimi peaks olema Vabalogi lugejatel tuttav juba tema eelmistest artiklitest, mis kajastasid elu finantskriisi hammasrataste vahele jäänud riikides. Islandist ja Kreekast Lewis juba kirjutas ja sama köitva loo on mees kirjutanud nüüd elust Iirimaal. Lugu liigsest enesekindlusest pankade juhtkondades ja soovist teeselda olukorda paremaks kui ta üldse olla sai. Rahvuslikust enesepettusest selle kõige räigemas vormis.

*   *   *

In China, alpha males carry designer purses – mis ühes maailmanurgas tundub kentsakas on teises staatussümbol, mis tähistab alfaisast. Selgub, et spetsiaalselt meestele disainitud  käekotid leiavad järjest sagedamini endale koha kõrgema sissetulekuga hiina meeste õlgade ja käekottide tootjad ei suuda enda õnne ära inimestada: maailma kõige suurema elanikkonnaga riigis soovivad nii naised kui mehed käekotte kanda. Meeste käekottide lembuse taga on ka praktilisemaid põhjuseid, kuid need ei ole (vähemalt minu jaoks) argumendid 1000 dollarilise käekotti soetamiseks.

*   *   *

The Science of Libertarian Morality – Ronald Bailey kirjutas ajakirja Reason jaoks hiljuti uurimusest, mis proovis kaardistada libertaalse (klassikaline liberaal) maailmavaatega inimeste moraalsust võrreldes konservatiivide ja liberaalidega. Uurimuse kokkuvõte annab hea ülevaate sellest, millised grupid ja mida oluliseks peavad, kuid paar lauset väärivad ehk lausa tsiteerimist:

Haidt and his fellow researchers suggest that people who are dispositionally low on disgust sensitivity and high on openness to experience will be drawn to classically liberal philosophers who argue for the superordinate value of individual liberty. But also being highly individualistic and low on empathy, they feel little attraction to modern liberals’ emphasis on altruism and coercive social welfare policies.

*   *   *

How Great Entrepreneurs Think – Saras Sarasvathy tundis huvi selle vastu, kuidas edukad ettevõtjad mõtlevad ning otsustas küsimust põhjalikumalt uurida. Ta viis läbi intervjuud ettevõtjatega ja korporatsioonide tipp-juhtidega ning jõudis järeldusele, et kui ettevõtjad teevad otsuseid lähtuvalt sellest, kuidas võimalikult palju ära kasutada enda teadmisi, oskusi, tutvusi ja olemas olevaid vahendeid, siis tipp-juhid seavad pigem eesmärgi ning üritavad leida vahendeid ja võimalusi nende saavutamiseks. Artikkel on täis huvitavaid tsitaate ja väljavõtteid intervjuudest, millele Sarasvathy uurimus rajaneb ning võimaldab paremini mõista, miks edukad ettevõtjad igasugusesse ennustamisesse skeptiliselt suhtuvad.

*   *   *

Flip-Flops in the Office: Tragedy or Triumph? – huvitav intervjuu plätude ajaloost jalatsimuuseumi kuraatoriga, kes valgustab selle lihtsa ja laialt levinud jalatsi vanemat ja uuemat ajalugu. Intervjuud illustreerivad ka mitmed fotod, nii plätusid kandvast Dalai Lamast (kes annetas ühe paari enda plätusid muuseumile) kui traditsioonilisematest plätudest, mis pärit Jaapanist ja Ghanast. Mõistagi ei saa ma jätta mainimata ka veidrust, mis on kontsaga plätu.

*   *   *

Hiding Details of Dubious Deal, U.S. Invokes National Security – kohalike riigihangete korraldamise suhtes võib ju kriitiline olla, kuid paljuski sarnastele ja kohati märksa tõsisematele probleemidele pole immuunsed isegi suurriigid. New York Times kirjutas hiljuti ühest juhtumist, kus 8 aasta jooksul maksti ühele firmale 20 miljonit dollarit tehnoloogia eest, mille usaldusvääruses ja isegi võimalikkuses oleks pidanud märksa rohkem kahtlema. Lugu võtab rahvusvahelise mõõtme, kui prantslased hakkavad asja uurima, sest üks nende lennuk kutsuti väidetavalt selle süsteemi hoiatuste tõttu tagasi. Õpetlik lugu sellest, kuidas bürokraatia masinavärgis oluline info sumbub ja sulidele taasavanevad riigi rahakotirauad, mis oleks pidanud suletuks jääma pärast esimesi kahtlusi. Artiklist selgub muuhulgas, et viimase kolme aasta jooksul on Pentagon maksnud kokku 285 miljardit dollarit 120 pettuses süüdistatud töövõtjat.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga