VABALOG

Võlakriisi möödapääsmatu lõpp-mängu lähenemisest

Euroopa Keskpanga otsus hakata lisaks Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlakirjadele ka Itaalia ja Hispaania võlakirju ostma näib viitavat olukorra tõsidusele ning vähemalt Paul Krugman’i arvates ka lootusele, et olukord õnnestub stabiliseerida. Kahetsusväärselt võib aga võlakirjade kokku ostmine ainult lõhestada Euroopa Keskpank, järjest rohkem ärritada sakslasi, kelle kannatus pole sugugi lõputu.

Mõistagi jagub ka neid, kes peavad praegust olukorda juba ette määratuks tänu EFSF loomisele sellisel kujul nagu ta täna eksisteerib, mis tähendab, et pigem läheb olukord halvemaks kui paremaks. Yanis Varoufakis on üritanud nii sõnas kui pildis selgitada, miks lähimas tulevikus on põhjust näha pigem probleemide eskaleerumist. Kusjuures Varoufakis on koos kaasautoriga pakkunud välja ka “tagasihoidliku ettepaneku” (pdf) praegusele olukorrale, mis võiks isegi olukorda mingil määral stabiliseerida. Oma loogika on ettepanekul täitas olemas ning see tundub märksa läbimõeldum kui siiani välja pakutud “Euroopa liidrite” lahendused. Multiplikaatori suuruse ja EIB investeerimissuutlikkuse üle 21. sajandi alguse regulatiivses rägastikus on tõsi küll põhjust kahelda, kuid ega üldisest ja pigem põhimõttelisest jutust konkreetseid järeldusi ei saa keegi enam teha.

Praeguse olukorra taustal väärib uudishimulikemate tähelepanu kindlasti ka Peter Boone’i ja Simon Johnson’i Europe on the Brink (pdf), mille autorid on üritanud välja tuua rahaliidu liikmete omavahelisi seoseid ning vastastikust sõltuvust samas peatudes ka erinevate lahenduste/arengute poliitilistel perspektiividel. Kahju, et tegu on veel ühe pikem kirjutisega, kust midagi positiivset loota on liiast.

Lõpetuseks aga viide hiljuti Guardian’is ilmunud artiklile Greece in panic as it faces change of Homeric proportions, mis kirjeldab üpris värvikalt kohalike pankade usaldusväärsuse kadumisega kaasnevat paanikat:

“Every time the markets move, I get phone calls,” says an Athens-based fund manager. “They’re from investors asking: ‘How can I get my money out of the country?’ ”

One senior investment banker is more blunt: “People are scared that the government doesn’t know what the fuck it’s doing.” He tells a story about an acquaintance who took out €30,000, wrapped it in a bag and stashed it in his garage. “The bag had previously had some food inside,” he says. “So it attracted rats, who ate the notes.”

Bags of money in garages, frightened savers fleeing banks and even the country: these aren’t the sort of stories you associate with a comparatively-prosperous European country, but with a developing one facing a life-or-death economic crash. The fact that they are now emerging from Greece not only indicates the scale of financial distress, it suggests something else: Greece today looks like parts of Latin America in the worst moments of its financial crisis.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga