VABALOG

Huvitavaid artikleid sügisesse nädalasse

Fusion power: is it getting any closer? – pärast Fukushimat on huvi tuumaenergia vastu arvestatavalt kahanenud, kuid sama ei saa öelda elektrienergia vastu tervikuna. The Guardian’ist võis hiljuti lugeda artiklit igavesti vähemalt 30 aasta kaugusel olevast odavast termotuumajaamade elektrist, milles nähakse vaatamata kõigele jätkuvalt suurt potentsiaali. Hea ülevaade hetkeolukorrast ja viimaste aastate arengutest, mida vähegi suuremad investeeringud võiks oluliselt kiirendada.

*   *   *

Parks and Re-creation – pikem artikkel sellest, kui olulist rolli mängivad parkide korrastamisel ja arendamisel erasektori meetodid nagu ka raha. Juttu tuleb eelkõige New Yorgi parkidest, kuid nagu artiklist selgub on huvi parkide majandamiseks erasektorit kaasata pälvimas suuremat huvi ka laiemalt. Hea näide sellest, et rohealade ettevõtlikkus majandamises on peidus tohutu potentsiaal, mis vääriks ehk mõnevõrra tõsisemat kaalumist ka Tallinnas.

*   *   *

Unbreakable – Edward McClelland kirjutab Slate’is üllatavaltki veenvalt, miks naiste jooksualade maailmarekordid tuleks tühistada ja anda võimalus ka uuemale põlvkonnale. McClellandi ettepanek toetub eelkõige tõsiasjal, et naiste maailmarekordid on jooksualadel püsinud muutumatuna juba aastakümneid ning rekordite omanikud ise paistsid silma kui mitte just mehelikkusega, siis järsult paranenud aegade ning oluliselt lihaselisema kehaga. Eks kõnekas ole ka fakt, et äsja lõppenud maailmameistrivõistlustel õnnestus ainult meestel uus maailmarekord püstitada samas kui naiste aladel jäid aastakümnete vanused rekordid jõusse.

*   *   *

Keynesian Economics vs. Regular Economics – Robert Barro selgitab, miks ta on skeptiline Keynes’i multiplikaatori suhtes ja seda eriti suurustes, mida Obama administratsiooni eestkõnelejad on multiplikaatorile pakkunud. Majandusteadlasena ei välista Barro ühest suurema multiplikaatori olemasolu, kuid selleks oleks vaja midagi enamat kui väga üldiseid makromudeleid, kus konkreetsus on üldjuhul asendatud oletustega. Igal juhul ootab Barro empiirilisemat tõestust multiplikaatori olemasolust ja jääb seniks skeptikuks koos paljude teistega.

*   *   *

Looking for Leonardo, With Camera in Hand – kaasahaarav lugu Leonardo da Vinci kadunud meistriteosest, mis pole niivõrd kadunud kui lihtsalt peidetud hiljem ehitatud seina taha, kuhu maalitud samuti kütkestav meistriteos. Loost ei puudu intrigeerivad vihjed uuemal seinamaalil, entusiastlikud amatöörid ja gammakiirguskaamera, millega on ehk isegi võimalik pildistada peidetud Leonardo da Vinci meistriteost ilma selle ette ehitatud seina kahjustamata. Mis kõige huvitavam, kõigil huvilistel on võimalus seda unikaalset eksperimenti ka rahaliselt toetada.

*   *   *

Sweden looks to regulate camera-wielding patients – Rootsis on tekkinud huvitav olukord, kus tsentraliseeritud tervishoiusüsteemi teenindusega rahulolematud patsiendid on initsiatiivi enda kätte haaranud ning asunud ise osutatava teenuse kvaliteedi kohta informatsiooni koguma. Ilmselt ei üllata kedagi, et nutitelefonide ajastul on kõige lihtsamaks teeninduskvaliteedi kohta teabe kogumise viisiks enda telefoniga toimuvat filmida. Kusjuures ega arstid sellest tegevusest vaimustatud ei ole ning nüüd üritatakse välja mõelda, kuidas patsientide omaalgatusliku kvaliteedikontrolli takistada. Huvitav tendents, mis kindlasti väärib tähelepanu.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga