VABALOG

Huvitavaid artikleid väikese pausi lõpetuseks

What does it mean to be a ‘liberal’? – Guardian’i lugejate soovil kirjutatud artikkel, mille autor proovib lahti mõtestada liberalismi olemust ja kõige sobivamat definitsiooni, kuid jõuab lõpuks järeldusele, et liberalismi läbivad ideed on äärmiselt kohanemisvõimelised ning isegi enamus vastandlike tõlgendusi on õigustatud (tänud Toivole viite eest).

*   *   *

Not all smiles – ülejäänud maailm võib küll Jaapani tervishoiusüsteemi kadestada, kuid nagu selgub The Economist’is hiljuti ilmunud artiklist on ka Jaapanis probleeme küllaga ja häid lahendusi ei ole enam kuskilt võtta – rahastamine on kahaneva elanikkonna tõttu järjest keerulisem samas kui kulude kontrollimine on keeruline ning arste on vähe ja järjest rohkem neist eelistab erapraksist. Sayonara kaihoken!

*   *   *

Dubya and Me – portreelugu George W. Bushist, mis kirjutatud ajakirjandusprofessori poolt, kes meest kõrvalt jälginud ning tundnud 25 aastat, kuid kes sellele vaatamata tema poolt kunagi ei hääletanud. Huvitavalt ja kaasahaaravalt kirjutatud koos tähelepanekute ja järeldustega, mida võiks nimetada “silmaringi avardavateks”.

*   *   *

Resistance Is Futile– Megan McArdle kirjutab Atlantic’us meie närusest tulevikust antibiootikumidele immuunsete bakteritega ning proovib välja selgitada, millised on võimalused taolise tuleviku ennetamiseks ja kas sellega on valmis kaasa minema ravimitootjad. Teemaga haakub kenasti ka teisipäevases Päevalehes ilmunud artikkel Haigused alluvad raskemini ravile.

*   *   *

What happens to your brain under the influence of music – huvitav ülevaade sellest, mida neuroteadus on suutnud välja selgitada sellest, mis toimub inimese ajus kui ta kuulab muusikat. Kohustuslik lugemine kõigile, kelle elus mängib muusika olulist rolli – isegi kui olulisus seisneb eelkõige muusika kuulamises ja vaikselt kaasa ümisemises.

*   *   *

Simply Evil – Chritopher Hitchensi mõtisklused 9/11-st kümme aastat hiljem: al-Qaidast, terrorismi “sügavamate’ põhjuste otsimisest ja tema enda arusaamade ning veendumuste selginemisest. Ei midagi radikaalselt uut neile, kes on Hitchensi kirjutatut viimased 10 aastat jälginud, kuid konkreetne ja selge seisukoht siiski.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga