VABALOG

Kartke Venemaad, sest…Venemaad peab kartma ja ärge sisusse süvenege!

Kolmapäeval võis kohalike uudistevahendajate lehekülgedelt leida muu hulgas loo pealkirjaga Soome uurijad: Euroopas peaaegu pole sõjalist jõudu, mis suudaks Venemaale vastu astuda, mis andis ülevaate värskest soomlaste uuringust, kus antakse mõista, et Venemaa sõjavägi on võtnud suuna professionaliseerumisele ning tulevik tuleb olema mobiilne ning kõrgtehnoloogiline. Oht on väidetavalt tõsine ja Euroopas ei ole riiki, mis suudaks Venemaa agressioonile vastu hakata.

Täna ilmus ka teine artikkel Ekspert: Rootsi pole valmis Balti riike Vene rünnaku puhul aitama, mis tundub samuti ülepingutatud, kuid lisaks kõigele on tegu vana uudisega, sest samas uudisteportaalis ilmus sama sisuga jutt Uuring: NATOl oleks Balti riikide Vene rünnaku eest kaitsmisega raskusi juba suve alguses, 29. juunil. Mis oli vana uudise uuena esitamise põhjuseks jääb mulle arusaamatuks, kuid isegi Mart Laar ei pea kogu seda Venemaa suureneva ohu juttu just kõige tõsisemalt võetavamaks:

Soome raportis tuleb Laari sõnul vaadata kaht asja. „Üks asi, kui me räägime Euroopa üksikute riikide kaitsevõimest, siis mis seal salata, osades riikides on probleeme,“ möönis Laar. „Kui me räägime aga NATOst, teatavasti Soome pole NATO liige, siis nad alahindavad seda sõjalist organisatsiooni.“

Laar pidas võimalikuks, et soomlased on oma raportis esitanud kahtlase väärtusega andmeid selleks, et oma riigi kaitsekulutuste taset hoida. Ta andis mõista, et Eestil ei ole vajadust selle järgi, et kaitsekulutuste tegemist tegelikkusest erinevate andmetega põhjendada.

Kõige asjalikuma ülevaate soomlaste uurimusest on aga siiani andnud Kaarel Kaas, kes Kaitseuuringute Keskuse blogis on postituses Soome hirmud ja Vene karu malakas märksa detailsemalt lahanud osasid uurimuse väiteid vaatamata sellel, et peab ise kirjutatut veel üpris esialgseks. Sellele vaatamata on Kaas kirjutanud põhjaliku ja sisuka postituse, mis valgustab natuke sõnavõttude poliitilist konteksti.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga