VABALOG

Hiiliv põhiõiguste kitsendamine läbi ulatuslikuma läbipaistmatuse

Mul on siiralt kahju, et erakond, mis julgeb ennast jätkuvalt liberaalseks nimetada, juurutab seadusi, kus inimesi on võimalik kuueks kuuks vahi alla võtta ilma, et seda peaks eriti millegagi põhjendama või inimesi pealt kuulata ja jälitada ilma, et selleks peaks kunagi kohtult luba küsima ja nagu selgub, ei pea inimesi taolisest tegevusest kunagi isegi teavitama (pdf).

Keeruline on mitte ühtida keskerakondlaste arvamusega, et tegu on seadusemuudatusega, mis viib meid ainult lähemale politseiriigi staatusele, kus avaliku võimu teostajatele on peaaegu kõik lubatud ja seda ilma vajaduseta midagi põhjendada või selgitada:

Klandorf toob näite, et vanasti pidi politsei vahi alla võtmise põhjust korralikult tõestama. “Iga kuu aja tagant pidi tõestama, kuhu ollakse tänu inimese vahi all hoidmisele edasi jõudnud, mida on saavutatud tänu inimese trellide taga hoidmisele,” lisab Klandorf. “Kui edasiminekut polnud, siis tuli vahistatu vabaks lasta. Nüüd enam sellist tõestamise vajadust pole. Uus seadus on suur samm politseiriigi poole.”

Samal seisukohal on endine riigikogu liige Ain Seppik, kes peab kõige hirmuäratavamaks seadusemuutusega antavat võimalust, et politsei saab inimest pool aastat trellide taga hoida sisuliselt ilma, et kohus inimese kinnipidamise õigustatust kontrolliks.

Kui keegi on tuttav seadusemuudatuse esitajate seisukohtade või põhjendustega, siis viited kommentaarides oleks igati abiks, sest praegu näeb kogu tsirkus suht masendav ning inetu välja.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga