VABALOG

Tänase euro peatse lõpu paratamatusest

Viimaste nädalate sündmused eurotsoonis on minus süvendanud veendumust, et euro aeg seitsmeteistkümne riigi ühisrahana on otsa saamas. Kiiremini kui see kellelegi meeldib. Küsimus ei ole enam “kas” vaid eelkõige “millal”, millele sekundeerib “milliste tagajärgedega”.  Inglased igal juhul eeldavad eurotsooni lagunemist ja valmistuvad halvimaks:

The Treasury confirmed earlier this month that contingency planning for a collapse is now under way.

A senior minister has now revealed the extent of the Government’s concern, saying that Britain is now planning on the basis that a euro collapse is now just a matter of time.

“It’s in our interests that they keep playing for time because that gives us more time to prepare,” the minister told the Daily Telegraph.

Recent Foreign and Commonwealth Office instructions to embassies and consulates request contingency planning for extreme scenarios including rioting and social unrest.

Euroopa Komisjoni soov ühised eurovõlakirjad kasutusele võtta ei tule ilmselt kellelegi üllatusena, kes on vähegi informeeritud Euroopa Liidu ja tema institutsioonide arengu ajaloolisest kontekstist.

Sakslaste viimase võlakirjade müügi osaline ebaõnnestumine tähendab, et olukord näib suhteliselt lootusetu euroala nõrgemate majandustega riikidele.

Mõtlemapanev on ka tõsiasi, et kui sakslased üritasid müüa kõigest 6 miljardi euro väärtuses võlakirju, siis ainuüksi Itaalia peab varasemate kohustuste tasumiseks suutma veel sellel aastal müüa oluliselt rohkem. Järgmise aasta aprilliks kavatseb aga Itaalia müüa 150 miljardi euro väärtuses võlakirju.

Sakslased ei ole aga huvitatud ühistest võlakirjadest ega Euroopa Keskpangale laiemate volituste andmisest. Hiljuti Der Spiegelis ilmunud artikkel annab mõista, et isegi kui poliitikud oleksid valmis ühiseid võlakirju aktsepteerima, siis on vastuolu põhiseadusega möödapääsmatult problemaatiline.

Kui aga Euroopa Keskpangal lubatakse meeletutes kogustes raha turgudele paisata, siis kaovad viimasedki ajendid oluliste struktuursete reformide läbiviimiseks probleemsetes riikides. Probleemid lükataks edasi natuke kaugemasse tulevikku, kus tuleks aga tegeleda samade probleemidega olulisemalt kitsamas ja halvemas olukorras.

Häid lahendusi pole juba ammu kuskilt näha olnud. Tõenäoliselt saame eurot veel selle aasta lõpuni nautida tema tänasel kujul, kuid peale uut aastat on olukord juba märksa keerulisem – jõulurahu ununeb kiiresti ja uued tähtajad koos tagajärgedega saabuvad kiiresti.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga