VABALOG

Huvitavaid artikleid detsembri esimeseks töönädalaks

We’re Spending More on Nukes Than We Did During the Cold War?! – Adam Weinstein’i pikem lugu USA tuumrelvade saatusest pärast külma sõja lõppu. Aastatega on suurejoonelised kärpeprogrammid moondunud kaasajastamisprogrammideks, kus tuumarelvade suurema ohutuse ja töökindluse tagamise varjus on vana relvastust ümber ehitatud ja kohandatud. Märkimisväärne on ka Venemaaga sõlmitud strateegiliste tuumarelvade vähendamise leping, mille sõnastuse tõlgendamine võimaldab mõne komponendi eemaldamise järel tuumarelva rahulikult lattu lükata teadmisega, et vajadusel oleks puuduv komponent võimalik kiiresti asendada. Seniks saab teeselda, et tegu pole tuumarelvaga.

*   *   *

The Strange Power of Qatar – Hugh Eakin kirjutab New York Review of Books jaoks vastuolulisest Qatarist. Ühelt poolt aktiivne naaberriikide ülestõusnute toetaja nii rahaliselt, poliitiliselt kui sõjaliselt ja teiselt poolet äärmiselt konservatiivne kodus, kus esialgsed lubadused valimiste läbi komplekteeritud parlamendist on jäänud ootama paremaid aegu. Juttu tuleb nii immigrantide suurest osakaalust riigis (kuni 85% elanikkonnast) kui suhetest naabritega ja enda piiratud mõjuvõimu kasutamisest regiooni poliitika kujundamisel. Ülevaatlikult skeptiline kirjutis.

*   *   *

Toward a Gentler, Kinder German Reich? – Tony Corn on hakkama saanud pikema esseega, mis üritab valgustada sakslaste kavatsusi ja läbi kavatsuste prisma tõlgendada nii Saksamaa tagasihoidlikkust võlakriisi lahendamisel kui soovil Euroopa Liidu institutsioone reformida. Essee on kohati poleemiline ja intrigeeriv, kuid vaieldamatult ka terviklik tõlgendus, mis juhib tähelepanu paralleelidele 19. sajandi Preisimaa ja Saksamaa vahel täna nagu ka prantslaste järjest ebamäärasemale positsioonile Euroopa südames. Mainimata ei jää ka sakslaste hoiakud Venemaa ja Hiina suhtes, millega oleks põhjust arvestada ka Eesti poliitikutel.

*   *   *

Chimp to Man to History Books: The Path of AIDS – New York Times’is ilmus hiljuti artikkel, mis tutvustab Jacques Pépin’i raamatut, mis toetub põhjalikule algallikate uurimisele ja isiklikule kogemusele, et selgitada, kust HIV/AIDS alguse sai ja kuidas Aafrikast välja levis. Artikkel annab ülevaate olulisemast sealhulgas ka esimestest viirus ilmingutest 1920ndatel ja selle levimisest läbi steriliseerimata või halvasti steriliseeritud süstalde, mida kasutati kaitsepookimistel. Aafrikast üle Atlandi jõudis aga viirus kõigest ühe Haiti bürokraadiga 1966. aastal ning levis sealt edasi läbi ühe plasmakeskuse. Artikkel kummutab ka mitmeid HIV/AIDS’iga seotud müüte.

*   *   *

America’s Public Sector Union Dilemma – Lee Ohanian on pikemas essees analüüsinud era- ja avaliku sektori ametiühingute dünaamikat. Mitmetele uurimustele tuginevas essees toob Ohanian välja, et kui erasektoris on ametiühingute roll ja liikmelisus oluliselt vähenenud eelkõige tänu ulatuslikumale konkurentsile koos muudatustega seadusandluses, siis avaliku sektori ametiühingute liikmelisus on jäänud samale tasemele samas kui palgatase on tõusnud. Esseest selgub, miks taolised tendentsid on problemaatilised ja mis on nende tagajärjed ning palju see maksumaksjatele igal aastal maksma läheb.

*   *   *

This 28-Year-Old’s Startup Is Moving $350 Million And Wants To Completely Kill Credit Cards – pikem intervjuu Dwolla nimelise ettevõtte asutajaga, mis soovib deebet- ja krediitkaardid asendada nutitelefoniga samas suurendades tehingute turvalisust ja mugavust ning vähendades maksumust. Esialgsest mõttest krediitkaardi tasusid vältida kasvas välja idee, mis tänaseks on leidnud piisavalt toetajaid, et väärida ka mitte-ameeriklaste tähelepanu. Veel üks väike kild meie järjest elektroonilisemast tulevikust.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga