VABALOG

Huvitavaid artikleid talve viimase nädala algusesse

Computer modelling: Brain in a box – Mitchell Waldrop kirjutab ajakirjas Nature Henry Markrami ambitsioonikast plaanist taodelda 1 miljard eurot Euroopa Liidult 10-aastase projekti finantseerimiseks. Eesmärk: modelleerida terve inimaju tema väiksemate detailideni. Mõistagi leidub hulgaliselt ka skeptikuid, kelle arvates oleks Markrami projekti toetamine laastav neurobioloogia rahastamisele ja suunamisele laiemalt terveks aastakümneks.

 *   *   *

Confessions of a Genius Art Forger – Der Spiegelis ilmus hiljuti intervjuu tõenäoliselt ühe edukaima ja osavaima maalide võltsija Wolfgang Beltracchiga. Tema poolt võltsitud teoste täpne arv pole teada, kuid kohtusse jõudis mees 14 maali tõttu, millega tal (ja tema abikaasal) õnnestus kokku teenida vähemalt 16 miljonit eurot. Kaasahaarav intervjuu, mis võimaldab mõista ühe võltsija maailma koos huvitavate tähelepanekutega kunstituru ja kunsti olemuse kohta laiemalt.

*   *   *

Warren Buffett: Baptist and Bootlegger – Peter Schweizer heidab pilgu Warren Buffetti investeeringutele ja tihedatele sidemetele poliitikutega pärast tema ülemaailmset tähelepanu pälvinud artiklit, kus ta kurtis enda madala maksukoormuse üle. Buffetti pseudo-naiivne siirus on kõigest silmakirjalikkuse jäämäe tipp, mis toetub avaliku sektori finantseeringutest tuleneva siseinfo kasutamisele enda varanduse paisutamisel.

*   *   *

How to Survive the End of the Universe – Andrew Grantilt ilmus ajakirjas Discover lõbusalt kirjutatud artikkel maailmalõpust – mitte 2012. aastaga seotud hüsteeriast osades ringkondades vaid hoopis miljardite aastate taha ulatuvast stsenaariumist, mille üle teoreetiline füüsika võimaldab mõnede mööndustega juba täna spekuleerida. Kui päris täpne olla, siis artiklis spekuleeritakse tuleviku üle, mis ulatub 10 000 000 000 000 000 000 aastat tulevikku.

*   *   *

How To Be Creative – Jonah Lehrer on Wall Street Journali jaoks kokku pannud pikema artikli, kus üritab vastata küsimusele, mis teeb inimestest loovad ja kuidas loovust ergutada. Artikli lõpust leiab ka 10 konkreetset ja teaduslikele uurimustele põhinevat soovitust enda loova potentsiaali ulatuslikuma rakendamise kohta.

*   *   *

Green on Blue – Ann Jones kirjutab Guernicas, miks Afganistanis kohalikest sõjaväe koolitamine on juba ette hukule määratud tegevus, mis ei too loodetud stabiilsust ega taga julgeolekut – kohalike mentaliteet lihtsalt ei soosi taolist lähenemist. Juttu tuleb ka Afganistani sõjaväelaste järjest sagedasematest rünnakutest koalitsioonivägede vastu, mis pole enam sugugi juhuslikud ega haruldased.

*   *   *

Virgin Oceanic’s Voyage to the Bottom of the Sea – Eliza Strickland kirjutab IEEE Spectrumi jaoks Chris Welsh’i plaanidest olla kolmas inimene, kes külastanud Mariana sügaviku ja seda veel sellel aastal. Ekspeditsioon on plaanis ette võtta unikaalse allveelaevaga, mis meenutab rohkem lennukit kui allveelaeva. Kuid Welsh ei ole üksi – vähemalt kolme meeskonda on lisaks temale huvitatud Mariana sügaviku külastamisest.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga