VABALOG

Huvitavaid täheldusi Portugali elanike haridustaseme kohta

Kui Eesti 2004. aastal Euroopa Liiduga liitus, siis spekuleeriti muu hulgas ka selle üle, kas Eesti suudab Euroopa Liidu võimalusi ära kasutada sama edukalt kui Iirimaa või läheb Eesti pigem Portugali teed, kus vähegi kõrgem majanduskasv on pigem haruldane erand kui reegel.

New York Times’is ilmus hiljuti artikkel olukorrast Portugalis, mis on Kreeka kõrval teine tõenäoline eurotsoonist lahkuja. Kuigi portugallased on otsustanud sarnaselt eestlastele kärpida ja vaikselt kannatada, siis artiklist selgub üks üllatav fakt, mille valguses on põhjust Eesti ja Portugali majanduste arengus paralleele otsivate inimeste juttu skeptiliselt suhtuda:

There is little immediate prospect of growth, economists say, particularly with educational levels far lower here than anywhere in the European Union or in much of the developed world. In 2009, only 30 percent of Portuguese adults had completed high school or its equivalent, according to figures from the Organization for Economic Cooperation and Development.

Võrdluseks olgu toodud, et Eestis on OECD andmetele keskhariduse omandanud 89% elanikkonnast samas kui OECD keskmine on 78%.

Artiklis leiab käsitlemist ka see, miks Portugali elanikud massiliselt tänavale ei valgu ja kuidas eelarvekärped kohalike suhtumist ja mõjutavad.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga