VABALOG

Kohustuslik postitus Küprosel toimuvast

Kui homme õhtuks pole Küprose parlament jõudnud nii kaugele, et teisipäeval lubada pankadel avaneda, siis lõpetab Euroopa Keskpank nende finantseerimise.

Häda ajab aga isegi Küprose härja kaevu ja tulemuseks on olukord, kus parlament on andud valitsusele volitused järgmiste piirangute kehtestamiseks:

  • Restrictions in daily withdrawals
  • Ban on premature termination of time savings deposits
  • Compulsory renewal of all time savings deposits upon maturity
  • Conversion of current accounts to time deposits
  • Ban or restrictions on non cash transactions
  • Restrictions on use of debit, credit or prepaid debit cards
  • Ban or restriction on cashing in checks
  • Restrictions on domestic interbank transfers or transfers within the same bank
  • Restrictions on the interactions/transactions of the public with credit institutions
  • Restrictions on movements of capital, payments, transfers
  • Any other measure which the Finance Minister or the Governor of Cyprus Central Bank see necessary for reasons of public order and safety

Eelneva taustal tõuseb esiplaanile tõdemus, et Küprosel asuv euro ei ole väärt kaugeltki nii palju kui ülejäänud eurotsoonis asuv euro, mis teeb Küprose lahkumise/väljaviskamise eurotsoonist aga sedavõrd lihtsamaks ja atraktiivsemaks lahenduseks.

Arvestades seda, et Euroopa Liidu lepingutes kirjutatu sai juba Kreeklaste saaga käigus korralikult õõnestatud, siis ei tohiks väga suure üllatusena tulla, et kapitali liikumisele piirangute seadmisega on Küprose parlament otseses vastuolus ka Euroopa Liidu toimimise Lepingu artikliga 63:

Käesoleva peatüki sätete kohaselt keelatakse kõik kapitali liikumise piirangud liikmesriikide vahel ning liikmesriikide ja kolmandate riikide vahel.

Lisame siia veel juurde Küprose valitsuses ja troika soovi näha hoiustajate vara konfiskeerimist ning jääb ainult sarnaselt Christopher Pissaridesele küsida, et milleks lubada kui lubadused ei oma mingit kaalu:

First, deposits under 100,000 are insured. What happened to that insurance? How could the euro group agree to taxing deposits as small as one euro? What is the meaning of deposit insurance in the euro zone? Second, deposits include the savings of honest people who have paid their taxes and saved for retirement, to buy a home, educate their children or whatever. Why pay a hefty additional tax? And how would these people feel when they woke up on Saturday morning to be told, “Sorry guys, we are not letting you withdraw your money anymore, until we sort out how to take a big chunk away from you.” And why? Because two banks out of the tens operating in Cyprus made bad investment decisions three years ago to help Greece out of its crisis, and got hit by the troika. What’s the incentive that banks now have in the European Union to treat risky investments with caution? If one of them takes bad risks the others will pay for it; if it works well for it, it will keep the profits. A classic scenario for market breakdown.

Tundub, et alla 100 000 euroseid deposiite praeguse seisuga siiski ei maksustata, kuid otsus selle võimaldamiseks tuli siis natuke liiga lihtsalt. Pissarides andis ka väga huvitava hoiatuse, mis on tegelikult algusest peale selge olnud, kuid mis on kahjuks eurooptimistliku retoorika vahu sisse kadunud ka Eestis:

Small countries be warned when joining the euro zone. You could be bullied any time by your big brothers if it suits their political objectives.

Väikeriigi elanikel jääb ainult üle olla valvsam ja suhtuda oluliselt skeptilisemalt igasugustesse Brüsselist tulevatesse lubadustesse. Usalduse ja õigusriigi põhimõtete õõnestamine suurendab aga möödapääsmatult tehingukulusid, mis võivad vähegi pikemas perspektiivis valusalt kätte maksta. Arvestagem sellega.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga