VABALOG

Iraagis elu sama ohtlik kui Chicagos?!

Täna, kui George W. Bush vannutakse järgmiseks neljaks aastaks presidendiks, on vist pea iga kommentaator CNN’is, BBC’s või isegi ETV’s jõudnud nentida, et elu Iraagis läheb ainult hullemaks ja kogu ettevõtmine oleks tulnud ära jätta.

Pea iga päev võib kuulda/näha sellest, kuidas jälle mõned iraaklased või ameeriklased õhku lasti. Sellele, mis Iraagis positiivset toimub meedia aga tähelepanu praktiliselt ei pööra. Selle asemelt loetakse laipu ja seda kohati patoloogilise täpsuse ja järjepidevusega.

Iga hävitatud inimelu väärib tunnustust, kuid perspektiiv kipub vähemalt osadel meediakanalitel suures Bushile ära tegemise hoos unarusse jääma nagu nendib Bruce Thompson, kes enda blogis siiski pakub natuke perspektiivi:

Here is some unrefuted reporting from the New York Times which shows that Iraq had 202 murders in 14 days or 14.4 per day! Iraqi population estimates vary, but for comparison purposes Chicago (at 450 confirmed murders in 366 days with a population of 2.8 million) had .439 murders per million per day. The two would be equal if Iraq’s population was 32,858,867 people! Population estimates vary but about 25 million people live in Iraq. Therefore, the streets of Iraq are about as safe as the streets of Chicago though in both places there are some tough neighborhoods and you might not wish to be a member of particular organizations! The Iraqi trend is going down faster than Chicago’s.

Seega tundub elu Chicagos olevat peaaegu nii ohtlik kui Iraagis, kuigi kellelegi meist nii ei tundu.

Tõenäoliselt mängib siin olulist rolli ka ohutaju, mida äärmiselt brutaalse vägivalla puhul, tajume märksa selgemalt. Kuna Iraagis on vägivald suunatud igal võimalusel välismaalastele samas kui Chicagos see nii ei ole, siis tundub ka ohutaju olevat mõnevõrra selgem. Sa tead mida karta.

Igal juhul natuke mõtteainet!

PS. Ei hakka lugejaid tüütama enda Iraagi sõja seisukohaga, sest enamusele lugejatest olen enda seisukohta selgitanud, kuid kui keegi kommentaarides küsib, siis vastan.


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. John Doe ütleb:

    Muidu asjalik teematõstatus, kuid juhiks tähelepanu väiksele potensiaalsele faktiväänamisele.
    Nimelt Chicago näol on tegemist linnaga ja linnas kuritegevuse protsent enamasti kõrgem. Seega kui Chicagot võtta ühel pool võrdluse aluseks, siis peaks teisel pool olema näiteks Fallujah. Või siis ühel pool Iraak ja teisel pool USA. Viimane oleks eelistatum variant.
    Sellisel juhul oleks väide paremini tõestatud, sest võrreldaks omavahel võrreldavaid suurusi.

  2. Jüri Saar ütleb:

    Eks selliste võrdluste toomisel on alati juures omad agad, kuid Iraagis kipub olema nii, et inimesi saab surma ainult suuremates linnades nagu Baghdad, Mosul, Najaf ja Fallujah – linnad, mis moodustavad Sunni kolmnurga.

    Chicago suurust linna pole aga võrdluseks Iraagist võtta.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga