VABALOG

EL’i kodaniku õigus: defineerida vasikaliha standardit

Kas sinu arvates on Euroopa Liidu banaanikõverus standard ülekohtune? Kas sa oled kunagi soovinud sõna sekka öelda mõne Euroopa Liidu standardi kujundamisele?

Kui vastus eelnevatele küsimustele on “jah”, siis Euroopa Liidu bürokraadid ootavad SINULT vasikaliha definitsiooni.

Kui sul on selge ette kujutus sellest, mis värvi ja kui hõrk peaks olema vasikaliha, siis Euroopa Liit vajab sind!

Avalda enda arvamust läbi Interaktiivse Poliitikaportaali (versioon 1.4!!!) juba täna!

Ok, natuke tõsisemalt.

Tõenäoliselt tunnistavad enamus Euroopa Liidu toimetamistega vähegi kursis inimesed, et selles supranatsionaalses supis eksisteerib tõsine demokraatia defitsiit, mille tõttu ei lähe ka EL tema kodanikele eriti korda. Mõistagi ei ole eurokraadid nõus selle väitega ja üritavad EL-i kodanikele pakkuda võimalust poliitika tegemisel oma sõna sekka öelda. Ainult, et standardi määratlemine ei ole poliitika vaid odav populism, kus kodanike – antud juhul ka tarbijate – eest teevad lõplikud otsused ikkagi eurokraadid.

Huvitav on minu jaoks aga see, et loomakasvatus Hispaanias erineb loomakasvatusest Eestis samamoodi nagu hispaanlane erineb eestlasest. Maitseharjumuste vastu, mis aastakümnete jooksul juurdunud, on raske midagi ette võtta ja see, mis ühele sobib ei pruugi teisele sobida.

Nüüd aetakse aga taga mingit standardit, mille kujundamisel võivad olulist rolli mängida inimeste subjektiivsed eelistused ja harjumused. Kuna eestlasi on Euroopas suht vähe, võib juhtuda, et see, mida eestlased vasikalihaks peavad, ei vasta mõne aja pärast enam lihtsalt standardile ja vasikaliha nime all seda müüa ei tohi.

Samas…kui kõik interneti kasutavad eestlased hääletaksid, siis oleks meil võimalik tervele Euroopale dikteerida, mis on vasikaliha ja mis mitte. Kui vaid ainult loomakasvatajad Lõuna-Euroopast enda lobitööga meie plaane ei nurjaks. . .


Categorised as: ...


2 kommentaari

 1. BC ütleb:

  plaan on hea..

  meenutada neid ennustusi igasugustel tiitlivõistlustel kus ka meie omad rinda mistavad.. on eestlased alati tugevalt esirinnas olnud..

  aa iseasi kas see reaalsuse sama moodi saab olema või ei..

  aa seda saabki vaid ühte moodi teada.. äraproovimise teel..
  siinkohal on jama vaid see et isegi eestlased ei suuda üksmeelt saavutada.. olgu neid siis nii vähe kui võimalik..

  tead tuntud lause: kaks eestlast = kolm erakonda

 2. Paul ütleb:

  Standardid on vajalikud selleks, et Eesti vasikaliha saaks müüa Rootsist kuni Hispaaniani ja vastupidi. Selleks, et nii Hispaanias, kui Eestis saadaks enam-vähem ühtemoodi aru, mis asi see vasikaliha ikka on. Seega standardid on vajalikud kaubavahetuse arendamiseks.
  Teiselt poolt -kui Eestlastele see standard, mis vastu võetakse ei meeldi või ei sobi, siis alati on võimalik Eesti siseturul müüa “meie” vasikaliha, meie verivorsti ja meie mulgikapsaid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga