VABALOG

Ja sinna ta läks – hüvasti RRR…samal ajal Prantsusmaal

RRR koalitsioon marineeris juba pikemat aega enda mahlades ja eile tuli siis lõpuks kätte kaua-oodatud piknikupäev. 54 näljast riigikogulast said Toompeal kenasti kokku, istusid maha ning nautisid üht korraliku gurmaanieinet kui isand Parts neile pidusöögikõnet pidas.

Mõnele jäi piknikust mõru, mõnele teisele jälle mesimagus maitse suhu, kuid üks on kindel – kõik nad mõtlevad juba järgmisele pidusöögile nagu ka sellele, kes sinna kutsutakse.

Ülejäänud eestlaste jaoks läheb aga elu vaikselt edasi. Väljas on soojem, päike paistab rohkem ja kohalikus laanes võib isegi esimest linnu laulu kuulda.

Kui meil langes valitsus lõpuks korruptsiooni mõõdikute/kvootide/whatever tõttu, mille eesmärgiks oli korruptantide saamine kohtupinki, siis Prantsusmaal on kohtupink korruptantidest poliitikuid/ametnike nii täis, et kvootidest oleks tõenäoliselt väheks jäänud:

Senior allies of Jacques Chirac, including four former government ministers, are among almost 50 people who go on trial in Paris today accused of involvement in one of the worst corruption scandals in French history.

Charged with rigging public works contracts in order to finance the country’s major political parties, their testimony threatens to “dynamite” the country’s political establishment and heap embarrassment on the French president.

A total of 47 people, including politicians from across the political spectrum, are accused of rigging public works contracts in Paris in exchange for bribes running to tens of millions of pounds. At the heart of the inquiry is a former senior aide to Mr Chirac.

Jaques Chirac naudib küll praegu presidendi immuunsust, kuid nii mõnedki erakonnakaaslased on märkinud, et lugupeetud president on tegelikult kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuva pistiseskandaali südames:

Further evidence of the president’s involvement came in accusations by a former property developer and senior RPR official, Jean-Claude Méry, made public in 2000.

In a videotaped confession, Mr Méry, who died of cancer in 1999, accused Mr Chirac of setting up the covert fundraising system. He said he had helped many companies to win city hall contracts in return for the bribes, usually of around 1.5% to 2% of a contract’s value.

Describing how he once handed over a suitcase containing £500,000 to Mr Roussin in Mr Chirac’s presence, Mr Méry said that total payments to the RPR reached “£3.5m to £4m every year for more than seven years, all under my direction”.

“We worked only on orders from Mr Chirac,” Mr Méry added on the hour-long tape.

Kogu afäärile annab aga jumet juurde Prantsusmaa erakondade solidaarsus, väsimatu üksteise toetamine võõra raha jagamisel:

The system began in amateurish fashion. Companies wishing to secure contracts allegedly either handed over wads of cash to politicians in suitcases or transferred the kickbacks to offshore accounts. Later it was given a veneer of legality – companies allegedly paid an illicit two-percent “levy”, duly shared out among the parties, with 1.2 per cent earmarked for the Right and 0.8 per cent for the Left.

Veel üks põhjus kahtlustada erinevate maailmavaadetega erakondade “solidaarsust”!


Categorised as: ...


One Comment

  1. Paul ütleb:

    Ja ennäe, Prantsusmaal on vähem korruptsiooni, kui Eestis, kui ei usu, siis vaata indeksit: http://www.postimees.ee/201004/esileht/siseuudised/147838_foto.php#33
    Sellest indeksist selgub, et Prantsusmaa on üks vähem korrumpeerunud riike maailmas! No mis siis mujal veel toimub? Või on indeksis miski viga?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga