VABALOG

Tagasihoidlik sissejuhatus Blogosfääri

Juba jaanuari alguses kirjutasin, et on soov peatuda natuke põhjalikumalt blogidelt ja nende rollil väljaspool Eestit, kuid siis hakkasid järsku kõik blogidest kirjutama.

Esimesena torkas silma kohaliku staari artikkel Ekspressis, kus kirjeldamist leidis peamiselt eestlaste nurk blogosfäärist. Igati ülevaatlik artikkel, mis kajastas just seda osa blogosfäärist, millest minul kõige pealiskaudsem ettekujutus.

Mõned nädalad tagasi kajastasid aga mõlemad Eesti suuremad päevalehed blogide temaatikat laiemalt. Head, ülevaatlikud artiklid mõlemad (Päevaleht, Postimees), kuid paber seab omad piirangud ja leidsin, et vähemalt osa mainimist leidnud juhtumeid oleks võinud leida laiemat kajastamist. Seega oli põhjust jätkuvalt midagi kirja panna.

Käesolev postitus on sissejuhatus ja ühtlasi sisukord natuke põhjalikumale teemakäsitlusele, kus olen üritanud võimalikult palju viidata ka algallikatele, millest osad vist isegi ajaloolise väärtusega.

Esimeses osas käsitlen peamiselt blogosfääri kujunemist läbi murdepunktide, mis on ühel või teisel põhjusel leidnud kajastamist ka traditsioonilisemas meedias. Teises osas keskendun rohkem blogide rollile poliitikas ning üritan selgitada Coase’i ja Hayek’i ideid ja nende tähtsust blogosfääri mõju analüüsimisel. Kolmandas osas vaatan blogide kõige viimaseid arenguid ja spekuleerin selle üle, mis suunas blogosfäär on liikumas, mida huvitavat näen tulemas.

Kindlasti pole tegu mingi ammendava ülevaatega, kuid loodan, et käsitletav pakub huvi asjast huvitunutele ja võib-olla on isegi abiks kellegi mõne uurimustöö kirjutamisel. Kindlasti on aga teretulnud viited teistele põhjalikematele käsitlustele ja kommentaarid koos küsimustega.

Nii kuidas saavad valmis järgmised osad liigub see postitus blogis tagasi ülespoole.

TÄIENDATUD: See postituse ja sellega tihedalt seotud “esimene osa” seisavad mul juba mõnda aega draftidena, kuid seoses e-demokraatia seminariga (Teller kirjutab siin ja siin), kus osa kirja pandust leidis kajastamist vist Tarmu Tammerki poolt, otsustasin enda üllitise siiski pigem varem kui hiljem üles panna enne kui teise või kolmanda osaga üldse algust teen.

Pole veel lõplikult otsusatnud, kas selliseid põhjalike postitusi on üldse mõtet kirjutada blogi jaoks, kuid kui on lugejaid, siis leidub ka tahet kirjutada, seega palju oleneb kommentaaridest.


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. Peeter Marvet ütleb:

    kui on postitused mida iminesed RSSis/ATOMis näevad, siis nad lingivad nende peale 🙂 keep up the good work

    aga vaata, et sa ei unusta Dave’i rolli (ajaloo mõttes vaata nt http://archive.scripting.com/dir/davesWorld/weblogarchive/1997/april) RSS ja podcastingu osas, ta muidu väga kurvastab kindlasti

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga