VABALOG

USA ülemkohus: Groksteri võib kohtusse kaevata ja kahjutasu nõuda

Vähemalt sellisele järeldusele võib tulla lugedes Ars Technica kokkuvõtete kaasusest:

In a 9-to-0 body slam, the Supreme Court of the United States has ruled that Grokster et al can be held liable for the use of their software and networks:

Held: One who distributes a device with the object of promoting its use to infringe copyright, as shown by clear expression or other affirmative steps taken to foster infringement, going beyond mere distribution with knowledge of third-party action, is liable for the resulting acts of infringement by third parties using the device, regardless of the device’s lawful uses.

Samas ei tähenda ülemkohtu otsuse veel P2P lõppu vaid pigem natuke kriitilisemat pilku programmidele, mille ainsaks eesmärgiks näib olevat piraatlus ja sellega programmi loojatele raha tootmine.

Picker MobBlog’is on MGM vs. Grokster kaasuses teemal sõna võtnud päris mitmed , kuid kõige huvitavamad postitused on Lior Strahilevitz’ilt:

Bottom line: At the end of the day, it may be that the result of Grokster is a legal landscape more receptive to peer-to-peer than a world in which Grokster wins in the Court and then Congress steps into the fold with new legislation. By losing the battle, file-swappers perhaps forestalled total defeat in the war.

ja Lawrence Solum’ilt:

This is a restatement of Sony that is actually quite favorable to the Sony rule–because the Court seems to say that the limit of Sony is where the good in question is “good for nothing else” but infringing uses.

Tundub, et BitTorrent’it selle kaasuse alusel kimbutama hakata on keeruline ja teistel piisab mõnest “kohmakast” filtrist ja deklaratsioonist, mis ilmub ekraanile enne programmi kasutamist, et sa ei kasuta programmi autoriõiguste rikkumiseks.

Saab näha, mis Groksterist edasi saab.


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. Anonymous ütleb:

    Eks see ole päris huvitav case, kuid mina arvan, et ega see informatsiooni vaba vahetamist eriti piirama ei hakka. P2P programme on ju küll ja küll… tuleb vaid teada kust otsida. Teadlikumad leiavad alati selle, mida nad otsivad… Suurfirmade huvi on aga takistada just vähem tedlikumate targemaks saamist ning välitda liiga lihtsate ja mugavate P2P programmide levikut.

    Kui asi on keeruline, siis 95% ei viitsi/taha seda nii kui nii kasutama õppida, sest see võtab aega ning pigem annab ta oma raha kellegile, kes selle ilusti ära pakendab ning sulle kohe kätte annab ilma sinu kallist aega raiskamata.

    Sellele vaatamata on see vaid aja küsimus kui enamus inimesi muutub piisavalt taibukaks, et Internetist oma soovitud film/lugu tasuta kätte saada. Ainuke küsimus on, et kas suurfirmad taipavad seda piisavalt kiiresti, et vähemalt natukenegi selle pealt teenida. iTunes muusikapood on hea algus… paraku aga veel tervele maailmale (sh. Eestile) kättesaamatu.

  2. Jaan ütleb:

    päris anonüümne postitaja ei taha ma ka olla… vaid lihtsalt eelmist kommentaari kirjutades ununes nimi lisada :p

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga