VABALOG

Kaks artiklit, mis panid pead vangutama

Urmas Paet arvab, et EL põhiseaduse võiks heaks kiita ja ta pole üksi.

Samas ütlesid nii Holland kui Prantsusmaa kodanikud aga põhiseaduslikule lepingule “ei” ja seega ei saa sellest versioonist, mida nüüd Paet soovitab Eestil kinnitada kunagi EL’i põhiseadust.

Mingid muudatused peavad tulema, et prantslastel ja hollandlastel avaneks võimalus asi uuesti hääletusele panna, sest kui muudatusi ei tule seisab antud riikide poliitikutel ees ülesanne, mis vähemalt minu arvates tähendab poliitilist enesetappu: selgitada inimestele, et esimesel korral said nad valesti asjast aru ja ei teadnud, mida nad tegid – ehk on pärast väikest järelemõtlemise aega mõistus tagasi pähe tulnud.

Ilma Prantsusmaa ja Hollandita aga põhiseadusliku lepingut ei tule.

Artiklist ei tule välja, miks ikkagi EL’i põhiseadust soovitakse kinnitada. Ilves annab mõista, et siis me oleks nagu mingid tublid eurooplased, kuid mulle tundub miskipärast Mart Laari arvamus samas artiklis usutavama:

Isamaaliitlane Mart Laar suhtub Paeti ettepanekusse skeptiliselt. Detsembris välispoliitika arutelul nimetas Laar ratifitseerimist asendustegevuseks, millega püütakse varjata tegevusetust.

Siiski ei mõista ma, miks ajakirjanikud ei tunne selle vastu huvi, miks tegeleb Riigikogu mingi dokumendi ratifitseerimisega, mida kunagi nagunii kehtima ei hakka? Kas nõrk EL’i teematika mõistmine või apaatsus?

(vaata ka Fiddling while Rome burns)

Teet Jagomägi arvab, et Arengufondist võib asja saada.

Võib, Teet, kuid üpris tõenäoliselt siiski ei saa. Miks ma nii arvan võib lugeda siit, kuid mind teeb murelikuks see, et kõik muudkui loodavad ja paljuski üpris alusetult. Mul on tunne, et Jagomäel on mõned huvitavad ideed, mida ta soovib Arengufondi abiga arendada, kuid kas neist ka mingit asja saab – vaevalt.

Apple’i ja Googel’i esile toomine ja siis anda mõista, et Arengufondist võiks midagi taolist tulla on aga kas teadlik hämamine või meelelahutuslik pull nagu kogu Jagomäe intervjuu:

“Näe seal, õues garaažis,” viitab Tartu tarkvarafirma Regio juht Teet Jagomägi oma kontoriaknast õuepealsele garaažile. “Vaatan aknast iga päev, kuidas seal Scania busse kokku pannakse. Mööda õue sõidavad bussi rattad ja mootor, vana istub taburetil ja sõidab ringi.”

Vähemalt Sten Tamkivi viitab sellele, mis peaks karjuvalt selge olema igale mõtlevale inimesele:

Skype Eesti tegevjuht Sten Tamkivi ütles, et arengufondi võtmeküsimus on saavutada selline kompetents, mis suudaks leida ja hinnata äriprojekte ning jälgida rahakasutust. “Mu kõhutunne ütleb, et riigil ei pruugi seda ressurssi olla. Kui selliseid inimesi on, miks nad ei tee praegu oma tööd eksisteerivate erakapitalil fondide juures?” küsis Tamkivi.

Arengufond on minu arvates viimase aja üks kahtlasemaid projekte, kus eestlaste rehapapluslikus võib taas kord üpris teravalt silma hakata.


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. OV ütleb:

    Minu seisukohalt saaks siis asja kui otustajad sisseostetaks, näiteks või Sommest. Nii on tagatud kompetents ja sõltumatus. Ja siis 5-10 aasta jooksul statistidest, assitentidest eestlased väljakoolitada! Kurb et ikka ja jälle ilmuvad mingid tegelased, kes üritavad surnud kassile kõrgepinget sisselastes eluvaimu sisse saada… Ilmselt tahab Jagomäe oma tutvusi kasutades ise mõnekümnele miljonile küüned taha saada?

  2. paul ütleb:

    See tundub küll imepärane olevat, et pärast põhiseadusliku leppe läbikukkumist mõned poliitikud soovivad seda ikkagi ratifitseerida!
    Üritaks seda protsessi järgmise näitega illustreerida.
    Tulid prantslane ja hollandlane restorani ja tellisid prae -ei meeldinud ja lasid selle solgipange visata. Eestlane vaatas, et tore praad oli, prantslane ja hollandlane oleks ikka võinud ära süüa. Mõtleb siis eestlane, et võtab solgipangest selle prae ja sööb ise natuke, ehk siis prantslane ja hollandlane tahavad kah edasi süüa. No ega ei söö ikka küll!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga