VABALOG

Blogosfäär – R.I.P. (1999-2006)?!

Daniel Drezner on kokku pannud põhjaliku postituse viimase nädala jooksul blogosfääri kajastanud artiklitest, mille läbivaks teemaks on blogide marginaliseerumine. Mees ise võtab artiklid kokku lühidalt ja konkreetselt:

1) Not a lot of people will make a living off of blogging; (vaata ka New York Metro artiklit)

2) Power laws create an unequal structure in the blogosphere that gives power to those at the top of the pyramid — the linkers rather than the thinkers, as it were; (vaata ka Drezneri artiklit-PDF)

3) Blogs will become co-opted by the mainstream media. (vaata ka AlterNet artiklit)

4) There are inherent constraints on the influence of blogs. (vaata ka Financial Times’i artiklit)

Ma ise olen blogidest kirjutanud ühe pikema artikli eelmise aasta septembris, mille lõppu kirjutasin:

Blogi on formaat. Viimase paari aasta jooksul on sellel mõttel üha rohkem peatutud ja blogijate seas on süvenemas veendumus, et mõne aasta pärast enam sõna “blog” ilma mingi lisata praktiliselt ei kasutata. Blogimine sarnaneb üha rohkem arvuti kasutamisele – üldisele tegevusele, mis hõlmab tohutut hulka võimalusi ja vajab täpsustamist.

Tsiteerin seda väikest lõiku sellepärast, et poliitblogide “grand young man” Markos Moulistas ülteb AlterNet’i artiklis midagi väga sarnast:

Markos Moulitsas Zuniga, the founder and primary voice of Daily Kos, thinks the word “blog” is beginning to outlive its usefulness. “A blog is merely a publishing tool, and like a tool, it can be used in any number of ways,” he says.

See on hea võimalus midagi Eesti blogosfääri kohta küsida.

Rate.ee’le on lisandunud blogimise võimalus nagu ka Delfi’le ehk eestlasel on blogi täna teha kordades lihtsam kui kunagi varem. Huvita, palju tänaseks eestikeelseid bloge üldse loodud? Kas 10 000 piir on juba lõhki? Kas on alla 40. aastaseid eestlasi, kelle tutvusringkonnas ei ole mõnda blogijat?

Samas on neid bloge, mis minule huvi pakuvad ja mille lugemine tundub ka midagi juurde andvat vähe. Juurde neid tuleb aga jube aeglaselt ning peamisteks kirjutajateks on ajakirjanikud. Kus on värsked hääled ja toored mõtted või on minu enda huvid liiga kitsad?

Kohalik blogosfäär on killustunum kui kunagi varem ja märksa arvamuste rohkem. Homoabielud ja Kadrioru peod on vist kõige suurem debatti allikaks olnud, kuid kui paljudele?

Eesti blogosfääri teema vajab tõsisemat mõttetööd, mille piirkulu ületab kahjuks minu jaoks piirkasulikuse.


Categorised as: ...


One Comment

  1. p ütleb:

    ei ole 10 000. blogikataloogis on 500, nendest vast 10% huvitavamad (subjektiivselt, keegi teine valiks teised 10%). delfis ja rates on palju blogisid kus 1-2 postitust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga