VABALOG

Virtuaalsed tapatalgud ja hiinlastest "kulla farmerid"

Sünteetilistes maailmades toimub pidevalt midagi huvitavat, mis väärib tähelepanu ja hiljuti leidis üks juhtum isegi Financial Times’i mainimist. Kuigi artikkel on praeguseks kättesaadav ainult tellijatele, õnnestus leida ühest blogist loo kokkuvõtte:

Chinese-Korean relations have their ups and downs, but it’s been a long time since they resorted to violence to settle scores.

However, in cyberspace South Korean gamers are ganging up to obliterate the Chinese, whom they view as greedy and rude.

“If we don’t kill the Chinese they will grow up to harm Korean players,” wrote Fifth Finger, a Lineage player, on the game’s message board. “They’re just logging on to Korean servers to make money.”

Ausalt öeldes ma nagu ei oskagi sellisest virtuaalsest veresaunast midagi konkreetset arvata.

Ühelt poolt tundub see mingi natsionalistliku vaenu õhutamise moodi, teiselt poolt aga keegi tegelikult surma ei saa – isegi haiget mitte. Sama hästi võiks mõnda IRC serverisse pandud bot’i, kes viskab kõik teatud IP aadressidega kodanikud välja, süüdistada virtuaalses mõrvas. Tulemus on mõlemal juhul sama: ligipääs virtuaalsele ruumile on piiratud. Aga samas võimaldab virtuaalsete maailmade inimavataaride hävitamine seda võrdsustada tapatalguga.

Kuigi juhtum vajab tõsisemat seedimist, arvavad eksperdid, et lugu võib olla mõnevõrra ülepaisutatud.

Hiinlaste valmisolek virtuaalsetest maailmades tegutsedes tõelist raha teenida on aga juba teada kõigile, kes vähegi neid maailmu külastavad või nendest huvituvad. Mõni aeg tagasi viitasin isegi ühe ameeriklasest “kulla farmeri” pikemale kirjutisele. Nüüd on aga San Diego ülikooli doktorant Ge Jin otsustanud teha dokumentaalfilmi, mis kajastab detailsemalt hiinlastest “kulla farmerite” elu, seda kuidas nad suhtuvad enda töösse ja mida arvavad sellisest elust.

Mis kõige parem, Ge Jin on teinud natuke üle 6 minutilise lõigu nähtavaks kõigile huvitunutele.

(mõlemad teemad via Terra Nova)


Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. paul ütleb:

    No Sul on need hiinlased kuidagi südamelähedased viimasel ajal! Äkki spetsialiseerudki Hiinale?

  2. Jüri Saar ütleb:

    No neid on ju nii meeletult palju ja tõenäoliselt hakkavad nad nagunii maailmas suuremat rolli mängima kui kunagi varem.

    Kasulik ikkagi tead, et mida nad teevad, kuidas mõtlevad, millised on suhtumised ja kuidas ise endast arvavad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga