VABALOG

Videoblogimist: Põhja-Korea, ulmeline robotkäsi, 50 parimat nalja

Kuna mulle pakub tehnoloogia huvi ja selle integreerimine inimesega mind ei häiri, siis kahtlemata väärib eraldi esile tõsmist Dean Kamen’i meeskonna poolt välja töötatud robotkäsi. Tegu on tehisjäsemega, mis näib juba praegu piisavalt kasutatav, et käest ilma jäämist mitte karta. Wired’i Gadget Lab kirjutas:

The arm is fully articulated, giving the user the same degrees of movement as a natural arm, and is sensitive enough to pick up a piece of paper, a wineglass or even a grape without mishap.

Ma poleks arvanud, et päris nii kaugele on jõutud. Originaalse postituse juurest leiab veel videomaterjali, kuid YouTube’i klipi tooks kohe ära, sest seda peab nägema. Lugemisest ei piisa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=R0_mLumx-6Y[/youtube]

*   *   *

Sellise kentsaka USA ajakirja nagu Vice ajakirjanikel õnnestus turistidena pärast mitut ebaõnnestunud katset lõpuks Põhja-Koreasse saada. Mis kõige parem, neil lubati üht-teist sellest tõenäoliselt maailma kõige kummalisemast riigist, isegi filmida. 

Originaalsesse materjali on põimitud nii Põhja-Korea propaganda filmide klippe (omamoodi nähtus!) kui ka materjale erinevatest arhiividest koos külastjate endi kommentaaridega. Tulemus on kõhe pilk totalitaarse riigi inimeste maailma, kus midagi nii tavalist nagu õhtusöök muutub absurdikomöödiaks. 

Film on jagatud 14 osaks ja neist esimese võib leida nende kodulehelt, kust võib soojenduseks ka natuke tsiteerida:

The first leg of the trip was a flight into northern China. At the airport the North Korean consulate took our passports and all of our money, then brought us to a restaurant. We were sitting there with our tour group, and suddenly all the other diners left and these women came out and started singing North Korean nationalist songs. We were thinking, “Look, we were just on a plane for 20 hours. We’re jet-lagged. Can we just go to bed?” but this guy with our group who was from the LA Times told us, “Everyone in here besides us is secret police. If you don’t act excited then you’re not going to get your visa.” So we got drunk and jumped up onstage and sang songs with the girls. The next day we got our visas.

Tõenäoliselt üks parimaid stseene leiab aset viimases osas, kus mehed satuvad karaoke baaris enda suureks üllatuseks Sex Pistols’i Anarchy in the UK peale, mida siis hoogsalt laulma asuvad. Kuna Põhja-Korea kodanikel aga igasugune ligipääs popkultuurile puudub, siis puudub neil ka loo kultuuriline konttekst, mis võimaldaks nii loo stiili kui sõnumit mõista.

Tulemus: põhjakorealased karaoketamas pungi klassikat. 

*   *   *

Information Aesthetics on koondanud ühte postitusse visuaalset informatsiooni kujutamist kajastavad esitlused ja loengud. Need, kes rohkem andmetega tegelevad ja neid andmeid ka teistega, kes ei ole valdkonna spetsialistid, jagada soovivad võivad sealt mõned ideed saada, mis väärivad ehk rakendamist. Hans Rosling’i TED’i ettekanne on varem Vabalogis juba mainimist leidnud, kuid kaks aastat hiljem on tema esitluses nähtavad võimalused saadaval igale Google’i kasutajale nime all Motion Chart.

*   *   *

Nerve.com ja IFC Film News panid mõni aeg tagasi kokku nimekirja viiekümnest parimast komöödiasketshist inglise keelses kultuuriruumis. Osade valikutega saab nõustuda, kuid teistega pigem märksa vähem. Palju oleneb ka sellest, kas varem on sketshi nähtud, sest mõnel juhul annab mitmekordne vaatamine midagi juurde, kuid mõnel juhul ei vääri “nali” vaatamist rohkem kui korra. Suht nõme on ka see, et mõned paremad naljad on saadaval ainult läbi hulu.com’i, mis on välismaalaste suhtes üpris pretensioonikas. Sellegipoolest, kui aeg on ja tahaks natuke naerda, siis midagi muigamapanevat leiab sealt kindlasti.

Head vaatamist.


Categorised as: ...


One Comment

  1. Paul ütleb:

    See käe demo video oli tõepoolest vaatamist väärt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga