VABALOG

Päeva mil ma loobusin jälgimast Zimbabwe inflatsiooni…

…oli eile, kui ma sattusin eile ühe huvitava blogipostituse juurde, kus üks inimene vaevus uurima palju maksab ühe ettevõtte aktsia, mis on noteeritud nii Londoni kui Harare börsil. Tulemuseks on numbrid, millele ma ei tea enam nimegi:

The ZWD “Old Mutual Implied Rate” was Z$17 billion to one USD on Friday, when FT Alphaville took a snapshot. On Monday night, after the MDC withdrew from the upcoming elections and the country descended into even more chaos, it’s more than doubled – it’s now $35 billion to one USD.

So if we assume all of that depreciation is due to inflation, and the USD’s appreciated 100% in three days (over the weekend)… that’s… hmm… cube root of 2… 26% per day inflation, counting weekends and public holidays. Or 430,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000% per annum…

Mis see meil siis on….kvartillion batsillion tetrilion protsenti aastas?! Ametlike inflatsiooni numbreid Zimbabwest enam igal juhul välja ei imbu, seega on see vähemalt mingi…heh…(nalja)number.

Ilmselgelt pole Zimbabwe juurde mõtet tagasi tulla enne kui seal midagi märkimisväärset juhtub või jälle mõned fantastilisemad lood sellest riigist välja jõuavad, sest kui ikka numbrid lähevad nii suureks, et nende nimetusi peab järgi vaatama hakkama, siis on aeg natuke pausi pidada.

Samas jääb õhku rippuma küsimus, kuidas õnnestub niimoodi laastatud riigi majandus jälle jalule aidata. Stabiilne raha tundub olevat üks esimesi eeldusi enne kui muule saab üldse tõsisemalt mõtlema hakata.


Categorised as: ...


4 kommentaari

  1. PaulV ütleb:

    Jüri, oled sa kindel, et sa neid arvude nimetusi ise välja ei mõelnud? Mulle tundus küll, et viimati kuulsin neid numbreid lasteaias (“Aga minu isa on sinu isast kadzillion korda suurem/targem/rikkam/misiganes”) 🙂

  2. Jüri Saar ütleb:

    Ma olen kindel, et selle numbri nimetus nii nagu ta sellesse postitusse sai on 100% välja mõeldud 🙂

  3. Paul V ütleb:

    No näed siis milline on majandusteadlaste võim – ütle midagi piisava veendumuse ning usutava tõenäosusega ning lihtsameelne avalikkus usubki sind 😀

  4. raimo ütleb:

    zimbabwes minnakse Mugabe tagasivalimise (sic!) korral tagasi naturaalmajandusele ja raha pole alguses oluline. siis hakkavad lääne khm…majandusteadlased reaalajas riiki distantsilt jälgima nagu laboris hiirt, et näha, kuidas ühiskond tajub vajadust mingi ühisväärngu järele. põnevil teadlased aga dokumenteerivad (seekord põhjalikult) kuidas raha tekib :))).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga