VABALOG

Harri Tali – ignorant või nahhaalne valetaja?

“Ma küll ei näe sellel variandil mingit sisulist katet, sest kogu turumajandusliku Eesti arengu jooksul, mis hakkas pihta Eesti krooni tulekuga ja alampalk praeguses mõistes esimest korda kehtestati, on väga selge, et alampalga tõus ei ole mitte kunagi põhjustanud tööpuuduse tõusu ja see on ikkagi teistes asjades kinni,” pareeris Taliga tööandjate põhjendust.

Huvitav oleks teada, millele Tali väited rajanevad, sest praeguse seisuga on nad täiesti alusetud. Inimene, kelle suust pudenevad sellised pärlid lihtsalt ei ole tõsiselt võetav. Ei ole tõsiselt võetavad ka organisatsioonid, mille ees otsas on inimesed, kelle näib puuduvat igasugune side reaalsusega.

Faktiks jääb, et miinimumpalga küsimust on uuritud väga laialdaselt ja huvilised võivad päris hea ettekujutuse sellest kirjandusest saada siit. David Card ja Alan Krueger’i uurimus, mille kohaselt miinimumpalga tõstmine töötust ei tõsta, on aga korduvalt ja veenvalt ümber lükatud.

Võiks arvata, et miinimupalga teemat pole Eestis üldse uuritud, kuid on ja ka tulemused peaks igale vähegi teemaga tegelevale inimesele teada olema. Marit Hinnosaare ja Tairi Rõõmu uurimus Labour Market Impact of the Minimum Wage in Estonia: An Empirical Analysis (PDF) on täiesti tasuta igale huvilisele, kust selgub muu hulgas:

 The fact that increases in the minimum wage have not altered the shape of the probability distribution of wages much in 1995–2000, could indicate that the labour market adjustment mechanism in Estonia, in response to an increase in the minimum wage, mainly takes place through an alteration in the number of people employed rather than through an adjustment in wages. 

Q.E.D

Categorised as: ...


One Comment

  1. mattias ütleb:

    Harri Taliga kohta on see veel ysna leebe v2ljaytlemine. Tegemist on majandusest absoluutselt mitte aru saava inimese v6i j2rjekindla populistiga.

    Parim kild on minuarust http://www.postimees.ee/?id=52463

    EAKL: palk peab kasvama ka majanduslanguse ajal
    … Taliga sõnul ei vähenda majanduslangus vajadust töötajaid motiveerida ja seetõttu peab ka palkade kasv jätkuma. …

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga