VABALOG

Äripäev kutsub tarbijakaitseametnike mõistust koju

Tänane Äripäev kirjutas teemal, millest Vabalogis on juba mitmel korral juttu olnud ehk täiesti jaburast ettemaksu piirangust, mis on pidevaks kirveks internetikaupmeeste peade kohal:

ASi Apollo Raamatud (muu hulgas interneti teel raamatuid müüva) tegevjuhi Arvo Pihli sõnul on terve mõistuse vaatenurgast absurdne nõuda alati ja kõiges enne teenuse osutamist või kauba saamist kas osalist või täielikku tasumist.

“Kuigi paljudel juhtudel on võimalik ka kaup koos arvega kätte anda ja loota, et ausad kliendid kõik hiljem tasuvad, siis teame ju kõik, et nii ilus tegelik elu ei ole. Ma siiski eeldan, et siin on mingi üks punkt seadusest välja rebitud ja seda kiputud absolutiseerima,” oli Pihl lootusrikas.

Ta rõhutas, et tarbijakaitsjate ja kaubandusettevõtete vahel oleks vajalik sel teemal dialoogi arendada, et edaspidi selliseid arusaamatusi ja tõlgendusi vältida. “Kuidas siis peaks mõistlik ettemaksupõhine kaubandus toimima, et selline asi jätkuvalt olemas on ja jääb, selles vist ei tule kahelda?” küsis Pihl.

Eesti Kirjastuste Liidu juhatuse esimees Kadri Haljamaa leiab, et kuna puudub selgus võlaõigusseaduse sätete tõlgendamises, siis loodab liit, et üsna pea tehakse kohtu, riigikogu või valitsuse tasandil selge otsus, kuidas selle seaduse sätteid tuleb tõlgendada ja täita.

“Tarbijakaitseameti otsus nõuda sunniraha on ohtu seadnud paljude Eesti ettevõtete tegevuse ning on vastuolus rahvusvahelise ärikorraldusega,” lisas Haljamaa.

Iga normaalne inimene saab aru, et ettemaks on võimalus mitte kohustus. Kui ei sobi ette maksta, siis palun ära maksa, kuid paljudele taoline variant sobib ja nende valikute niimoodi piiramine on kurjast. Ega Tarbijakaitseametil pole endal ka selget ettekujutust, mida nad tegelikult piiravad rääkimata sellest, et keegi oleks teinud taolisele piiravale regulatsioonile (või selle pedantsele järgmisele) mingit majandusliku analüüsi. 
 
Aga ega see ametnik millegi eest ei vastuta ja see, kallid lugejad, on lihtsalt õõvastav.

Categorised as: ...


2 kommentaari

  1. Janika ütleb:

    Ettemaksu piirang on jah kummaline. Oma kogemuste p’ohjal saab n”aiteks Jaapanis ainult ettemaksuga internetist kaupu osta (krediitkaardiga maksmine on ju ka ettemaks) v’oi siis kaupade k”atte toimetamise hetkel tasumine. M’oni suurem interneti pood (nagu Eddie Bauer) pakub ka arve alusel maksmist. Saksamaal on vast arve alusel tasumine levinud isegi rohkem kui krediitkaardiga maksmine, kuigi “uldjuhul pakutakse m’olemat v’oimalust. Saksamaal kasutatakse rohkem EC pangakaarte, mis internetist ostmisel ei ole just praktilised.

  2. Janika ütleb:

    ahjaa, tahatsin veel lisada, et kuigi anal”u”usinud ei ole, pakuvad arve alusel tasumist need interneti poed nii Jaapanis kui Saksamaal, mida regulaarselt kasutad, n”aiteks h&m, fotode tellimine, kodukaubad, siis tekib selline poe-kliendi side mist’ottu ma oletan enamasti makstakse oma arved “ara. “uhekordsete ostude puhul on valdav siiski ettemaks, nagu m”o”obli v’oi suuremat sorti elektroonika ost.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga