VABALOG

Nädalavahetuse lugemist

Seoses venna pulmadega ei ole plaanis nädalavahetusel midagi uut kirjutada, kuid see ei tähenda, et midagi lugemist ei vääriks. Ikka väärib ja loodetavasti leiab iga üks endale siit midagi huvipakkuvat.

Is a high IQ a burden as much as a blessing? – lugu on eelkõige maailma kõrgeima IQ-ga naisest Marilyn vos Savant’ist, kuid ühtlasi intelligentsustestide ajaloost üldisemalt, kõrge IQ mõjust inimeste elukutselistele väljavaadetele ja intelligentsuse mõõtmise olulisusest/ebaolulisusest.

Copenhagen Ponders Cannabis Decriminalization – Kopenhaageni ühes linnaosas oli kanepi tarvitamist ja müüki aastaid vaikimisi aktsepteeritud, kuid 2003. aastal otsustati olukorrale lõpp teha Taani valitsuse poolt. Kuus aastat hiljem on Kopenhaageni linnavalitsus aga vastamisi olukorraga, kus keelatud aine müük on valgunud laiali üle terve linna ja jõukude omavaheline arvete klaarimine territooriumi hõivamise nimel on viinud vägivaldsete kokkupõrgeteni. Lihtsalt veel üks põhjus seriaali The Wire tõsisemalt võtta.

…With Functioning Kidneys for All – Virginia Postrel kirjutab neerude siirdamise kõige suuremast probleemist – doonorite puudusest ja sellest, kuidas uut neeru ootavad inimesed on sunnitud järjest keerulisemaid skeeme välja töötama, et mitte enne ära surra kui õnnestub uus neer saada. Mõistagi tuleb jutuks ka neerude müük (kahetsusväärselt ja õigustamatult mustatud variant) ja neerude müügi keelu varjus arenenud annetusahelad, mis probleemi siiski ei lahenda.

Why Is Obama’s Top Antitrust Cop Gunning for Google? – pikem lugu ajakirjas Wired sellest, kuidas Google on muutumas järjest atraktiivsemaks sihtmärgiks monopolilõhkujatele. Miks see on nii, millised olid IBM ja Microsofti hoiakud sarnases olukorras ja mida Google on neilt õppinud on kõik huvitavad küsimused, mis saavad õpetlikud vastused.

The Civil Heretic – pikem portreelugu Freeman Dysonist, kelle seisukohad globaalsete kliimamuutuste osas on juba viitamist leidnud, kuid saavad selle artikli näol valgustatud ka kellegi teise kui Dysoni enda poolt. Kütkestav lugu mehest, kes hindab mõtete ja lähenemiste mitmekesisust kõrgemalt kui “teadusliku konsensust”.

20,000 Nations Above the Sea – kui ükski riik ei ole valmis liberaalsema mõtteviisiga inimestele piisavalt vabadust andma, siis võiks nad luua oma riigi. Aga kui ükski riik ei ole valmis maad andma, siis alati jääb meri. Patri Friedman (Miltoni lapselaps!) propageerib mere hõivamist ujuvplatvormidega, et võimaldad kõigil soovijatel katsetada oma tillukese ühiskonnamudeliga. Kusjuures, asjaga vahetult seotud võtavad plaani päris tõsiselt.

400 Percent APR—Is That Good? – kiirlaenude intress tundub paljudele õigustamatult kõrge ja isegi Eestis on seda piirama asutud, kuid viimased uuringud viitavad sellele, et inimesed on teadlikud kõrgest intressist ja 90% inimestest võtaks taolise laenu isegi siis, kui laenu teenindamise kulud neile puust ja punasega selgeks tehakse. Faktiks jääb, et enamusel nendest inimestest lihtsalt pole alternatiivi.

Why we say yes to drugs – Laura Miller arvustab raamatut “The Secret History of Getting High in America” ja arutleb inimeste instinktiivse kalduvuse üle uimasteid keelustada. Järeldusi? Legaliseerimine on pigem utoopia ja parim, mida legaliseerimise pooldajad saavad loota on realistlik lähenemine, mis arvestab inimeste suutlikkusega ise otsustada, mida nad endasse topivad.


Categorised as: ...


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga