VABALOG

Lugemist nädalvahetuseks

Afghanistan’s ‘Disposable Sons’ – Gunnar Heinsohn kirjutab Wall Street Journal’is, miks NATO’l on Afganistanis ülimalt keeruline mingit korda luua ja millist rolli mängivad konflikti edasises arengus demograafilised trendid Afganistanis ja NATO liikmesriikides. Heinsohn’i hinnangul on kõige realistlikum lahendus kohalike järjepidev väljaõpe ehk sisuliselt kodusõda, mis noortele “tegevust” pakuks.

Reading Tarot on K Street – Philip Tetlock arvustab kolme erineva lähenemisega tulevikku ennustavat raamatut ning annab neis toodud ennustustele isegi oma hinnangu. Jutt ei pöörle niivõrd erinevat stsenaariumite kui metodoloogia ja usalduse ümber. Arvustuse teeb huvitavaks ka autori tagataust, mis on tugevalt mõjutatud ennustamisest politoloogias.

Monkeys Don’t Go For Music — Unless It’s Made for Them – Wired’is ilmunud lugu sellest, kuidas ahvidele lasti erinevat inimeste muusikat ja see neile mingit mõju ei avaldanud. Üks psühholoog ja muusik otsustasid seejärel teha just ahvide häälitsustest ja kutsetest inspireeritud muusikat, mida ahvidele lasta. Tulemuseks oli emotsionaalne reaktsioon ahvidelt vaatamata sellele, et muusika tegemisel kasutati tsellot ja inimhäält. Kusjuures viidatud artikli juures on ära toodud ka ahvidele lastud kaks pala ahvimuusikat.

Will the Last One Out Please Switch Off the Light? Scandinavia’s Loser Towns – selgub, et Taanis tegi üks planeeringu ekspert ettepaneku hakata väikseid külasid “sulgema”, sest seal pole koole, poode ega restorane samas kui noored ülikooli lahkudes tagasi koju enam ei tule. Juttu tuleb ka Rootsist, kuid ühtlasi lahendusest immigratsiooni näol. Mulle tundub, et teema peaks Eestis vähemalt sama aktuaalne olema.

Inside the Apocalyptic Soviet Doomsday Machine – selgub, et Kubricku Dr.Strangelove polnudki reaalusest väga kaugel, sest 1980ndate keskel sai Nõukogude Liit hakkama viimsepäeva relvaga “Perimeeter”, mida tunti ka “Surnud Käena”. Tegu oli süsteemiga, mis võimaldas tuumarünnaku korral anda viimane ja hävitav vastulöök kõigi tuumaarsenal relvadega. Artikkel peatub süsteemi olemusel, otstarbekusel ja toimisel. Kõhedust tekitav lugemine.

“Why Don’t Students Like School?” Well, Duhhhh… – paljuski poleemiline, kuid siiski oma ivaga artikkel sellest, et tänapäeva koolisüsteemil on märksa rohkem ühist vanglatega kui keegi tunnistada soovib. Arvestades sellega, et tegu on just arengu psühholoogiale spetsialiseerunud teadlasega, siis ei saa tema väiteid ükskõikse mõhatusega kõrvale lükata. Kui ei midagi muud, siis on postitus hea algus debatile selle üle, kui vajalik on üldse koolikohustus.

Oil Industry Sets a Brisk Pace of New Discoveries – jutud peatsest nafta defitsiidist ei tundu selle artikli valguses ka kõige parema tahtmise juures õigustatud. Ühtlasi tuleb artiklist välja ka see, kuidas turumajanduse tingimustes tähendab kõrgem nafta hind pigem potentsiaalse müügikoguse suurenemist kui vähenemist. Suurimaks takistuseks on aga jätkuvalt mitte naftaväljade vaid hoopis töötlemistehaste puudus.


Categorised as: ...


One Comment

  1. PaulV ütleb:

    Linnade/külade sulgemisest: sellel protsessil tuleb lasta areneda oma loomulikku rada pidi. Riiklikul tasemel otsustada kus inimesed peaksid elama ja kus mitte on vale lähenemine. Eks probleemiks ole riiklikud subsiidiumid ning neid tuleks vähendada, et maal elaksid inimesed kes tahavad seal elada mitte need kellele makstakse maal elamise eest.

    Nõukogude tuumarelva lugu on väga hea. Huvitav ülevaade mänguteeoriast tuumasõja kontekstis. Kõik tuumarelvad tuleks lammutada aga seni kuni see teoks saab võid sellest Surnud Käest isegi kasu olla tuumasõja ennetamisel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga